Početak školske godine donosi brigu zbog respiratornih i virusnih infekcija kod dece, pedijatar kaže da je to očekivano, i da nema mesta panici.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Savski venac, dr Ana Milinković kaže da je ova situacija za njih uobičajena svakog septembra, kada je naročito u porast broj školske dece sa respiratornim infekcijama i stomačnim virusom. Decu bi trebalo svakako dovesti kod lekara da bi se eventualno isključio kovid i da bi se deca vratila u kolektiv.

Ona dodaje da su najčešće u pitanju lake kliničke slike, uglavnom je to zapušen nos, curenje nosa i kašalj koji ide uz to.

„U situacijama kada javi malaksalost, bolovi u mišićima ili nešto što bi ličilo na kovid infekciju, ili podatak da je dete bilo u kontaktu sa nekim ko je kovid pozitivan, mi decu testiramo“, navodi dr Milinković.

Ona takođe kaže da procenat dece koja budu pozitivna na kovid iznosi između 20 i 25 odsto, kao i u opštoj populaciji, dakle dvoje, troje, četvoro dece dnevno.

Kada deca polaze u vrtić često se postavlja pitanje šta dati detetu da ojača imunitet.

Doktorka kaže da tu nema „čarobnog leka, ni načina da se imunitet popravi, jednostavno dete mora zdravo da se hrani, da bude dovoljno napolju, da spava dovoljno, kako bi imunitet funkcionisao kako treba“

„Sticanje imuniteta, privikavanje na viruse koji cirkulišu u dečijoj populaciji je normalno. I svi će da se javljaju sa curenjem nosa, sa kašljem i to zaista traje, šest meseci, godinu dana, kako kod kog deteta“, objašnjava dr Milinković za N1.

Doktorka ističe da nema mesta panici i da je dobro dok se ne komplikuje upalama ušiju ili bronhitisom.

Kada bi dete trebalo odvesti kod lekara?
„U situacijama kada dete dobije visoku temperaturu, kada prestane da jede, kada neće da se igra, i slično, to je već alarm da treba da se jave lekaru da se obavi pregled i vidi da li se krije nešto iza takve kliničke slike“, smatra doktorka.

Ona dodaje da „dok deca dobro fukcionišu, lepo jedu i igraju se, samo curenje nosa i kašalj nisu nešto što je zabrinjavajuće“.

Kako brinuti o detetu kada ima curenje nosa i kašalj?
Kada je u pitanju blaža klinička slika kod dece, na primer curenje nosa, doktorka savetuje adekvatnu higijenu nosa, to znači ispiranje slanim rastvorima, čišćenje sekreta iz nosa kod manje dece, koja ne znaju da izduvaju nos i kapi za nos kod starije dece.

Kada je u pitanju kašalj savet je da se koriste biljne varijante sirupa kako bi se kašalj ublažio i konzumiranje toplih napitaka.

Izvor: N1

Reklame