Foto: Pozoriste
Reklame

Sinoć je otvorena stalna postavka umetničke galerije Pozorišnog muzeja u Zaječaru. Izloženo je 36 umetničkih dela 26 umetnika koji su stvarali pod okriljem Likovne kolonije Gamzigrad, a kasnije u okviru Sabora likovnih umetnika u Zaječaru.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu Zoran Radmilović izrazio je zadovoljstvo što zgrada poprima planirane oblike i namene.

On je zahvalio kustosu Narodnog muzeja Zaječar Suzani Antić bez čije pomoći ni Pozorišni muzej ni galerija ne bi ovako izgledali.

Marija Simonović, istoričar umetnoti u Pozorišnom muzeju, naglasila je da izložena dela svedoče omeđunarodnom karakteru Likovne kolonije Gamzigrad, kao i o njenoj otvorenosti za različite forme umetničkog izražavanja, različite teme i različita estetska opredeljenja.

Postavka obuhvata više od 30 slika, jednu tapiseriju, dve skulpture i dve keramike.

Ana Ignjatović je podsetila je da je 2. februara ove godine povodom Dana pozorišta otvoren Pozorišni muzej i da su mediji istakli kako je time grad Zaječar dobio još jedno kulturno žarište. Najavila je da će u ovom prostoru biti organizovan Sabor likovnih umetnika, prateći programi Festivala koje organizuje Ustanova “Zoran Radmilović”, izložbe slika, projekcije filmova, izvođenja monodrama Ili duodrama.

Stalna postavka umetničke galerije kao i Pozorišni muzej mogu se razgledati svakog radnog dana od 8.00 – 15.00h, a organizovane posete su moguće i tokom vikenda, uz predhodni dogovor.

Reklame