Foto: Pozorište

U okviru pratećeg programa 6.Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i čoveka“ primenjenih umetnika Jovane Stančić iz Kraljeva i i Đorđa Simića rodom iz Loznice.

Kako je rekla na otvaranju izložbe Marija Simonović, istoričar umetnosti u zaječarskom Pozorišnom muzeju već smo imali prilike da vidimo dela afirmisanih umetnika, ali su vrata ovog izložbenog prostora otvorena i za mnoge mlade umetnike čije je stvaralaštvo tek u zamahu. Tako su se zaječarskoj publici predstavila 2 mlada likovna umetnika, Jovana Stančić, koja je od maja ove godine stipendista Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i Đorđe Simić, trenutno angažovan kao saradnik na predmetu Večernji akt u statusu mladog istraživača istog Ministarstva.

„Predeli i ljudi, Jovane Stančić i Đorđa Simića , govore ne samo o talentu već i o radu i posvećenosti ovih mladih stvaralaca, a o njihovim umetničkim dostignućima“, istakla je Marina Cvetanović, kustos istoričar umetnosti Centra za kulturu,,Vuk Karađić“ iz Loznice.
,,Iako su na početku svog stvaralačkog puta, umetnička invencija i studiozno tretiranje likovnih problema krase dela ovo dvoje mladih doktoranata slikarstva. Na njihovim delima je sve ispisano : polet, istraživački duh i vredan rad.

Jovana Stančić kreće od prirode. Njeni pejzaži su lišeni ljudi, ali su prožeti postojanjem i duhom čoveka. Intuitivno naslikani, valoviti i uskovitlani predeli, obronci, bregovi, močvare, jesu po uzoru na određeni vidik, ali oblikovani kroz lično razumevanje sveta Jovane Stančić. Ovladanost linijom i njenim likovnim značajem nešto je od čega mlada umetnica polazi da bi stigla do suverenog izraza ličnih likovnih ideja.“-rekla je Marina Cvetanović.
Ona je predstavila i slikarstvo Đorđa Simića, koji je u svom likovnom opusu fokusiran na čoveka u raznim situacijama.

„Portreti koje stvara nisu tek puki događaji iz dečijeg života. Autor kroz lica, snagom izraza, donosi pogled usmeren na nešto izvan okvira slika , izvan trenutka u kome živi. Zrelost ovog mladog umetnika postavljena je u sve te poglede i slutnje, gde je on svoje proživljeno udenuo na lica dečaka koje sreće u svom okruženju, na ulicama grada, pijacama..Na licu mladog dečaka, autor beleži stanje duše odraslog čoveka “, čulo se na otvaranju izložbe.
Inače Jovana Stančić dobitnica je nagrade za najbolje idejno rešenje za rad pod nazivom,,Hemisfera“ na konkursu za idejno rešenje vitraža, ali i mnogih drugih nagrada.
Đorđe Simić, između ostalog, dobitnik je studentske nagrade za slikarstvo ,,Miodrag Vujačić Mirski“ za portret najviših umetničkih dometa 2021.godine.

Oboje su trenutno na doktorskim studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, i oboje aktivno izlažu svoje radove kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Reklame