foto: vojvodinainfo.rs

Osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru učestvovali su sa zaposlenima Javno-komunalnog preduzeća „Higijena“ u akciji čišćenja francuskog vojnog groblja u tom gradu kako bi im pomogli u njegovom održavanju, saopštilo je Ministarstvo pravde.

„Osuđena lica su rado prihvatila da u sklopu svog radnog angažovanja posete francusko vojno groblje kako bi pomogli u uređenju prostora koji je izuzetno važan za kulturno-istorijsku baštinu srpskog i francuskog naroda“, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

On je dodao da je 9. maj, kada se slavi Dan Evrope, prilika da se sećanjem na stradale za slobodu ukaže na značaj mira, jedinstva i saradnje među narodima.

Na francuskom vojnom groblju u Zaječaru sahranjeno je 85 državljana te zemlje, čija je vojska, zajedno sa jedinicama Prve srpske armije, učestvovala u oslobađanju tog grada 19. oktobra 1918. godine.

Carević je podsetio da su osuđena lica iz više kazneno-popravnih ustanova, povodom stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, učestvovala u projektu „Jedno drvo za jednog ratnika“ tokom kojeg je od 2014. do 2018. godine posađeno 1,3 miliona sadnica drveća, koliko se smatra da je Srbija izgubila stanovnika u Velikom ratu, na 250 lokacija.

Izvor: Beta

Reklame