Reklame

Osnovna muzička škola ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru , 12.maj obeležava kao Dan škole. Toga dana , 1956.godine održan je prvi festival muzičkih škola Srbije. Zbog važnosti ovog datuma, škola 12.maj obeležava kao svoj dan škole. Danas se Festival muzičkih i baletskih škola Srbije održava u organizaciji Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti posebnog programa obeležavanja dana škole.

„U ponedeljak 17.maja 2021.godine u 19.00 sati u sali škole održaćemo online koncert naših učenika povodom Dana škole. U slučaju da se mere okupljanja ublaže, koncert će biti otvore za publiku“.kažu iz muzičke škole.

A sve je počelo davne 1948. godine…

Odlukom Ministarstva prosvete NR Srbije,19.08.1948. godine,u Zaječaru je otvorena Niža muzička škola,prva, tada jedina ove vrste u Timočkoj krajini. Rešenjem Ministarstva prosvete NR Srbije br. 49745 od 1948. godine od kada nosi naziv: Osnovna škola za muzičko obrazovanje “ Stevan Mokranjac “ škola je imala 148 učenika,raspoređenih na odsecima za klavir, violinu,kontrabas i klarinet.

Školske 1975/ 76. godine, u skladu sa odredbama Zakona o osnovnoj školi, Niža muzička škola promenila je svoj dotadašnji naziv u –Osnovna škola muzičkog obrazovanja ”Stevan Mokranjac”. Danas škola u skladu sa zakonom nosi naziv Osnovna muzička škola ,,Stevan Mokranjac”.

Kruna uspešnog rada Muzičke škole i „Društva prijatelja muzike“, bilo je održavanje Prvog festivala muzičkih škola Srbije,pod nazivom Omladinski muzički festival ,1956. godine u Zaječaru,na kome su,pored domaćina, učestvovale takmičarske ekipe Bora, Valjeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Pirota i Šapca. Muzička škola u Zaječaru bila je domaćin 20. festivala 1976.godine, 35.festivala 1991.godine, 50. festivala ,koji je održan maja 2006. godine i 60. festivala održanog 2016.godine.

Danas Muzička škola broji oko 250 učenika. Nastava je organizovana na 5 odseka i to: klavir, violina, harmonika, gitara i klarinet.

„O talentu naših učenika govore mnogobrojne nagrade na međunarodnom, republičkom i regionalnom nivou. Mnogi od njih danas koncertiraju u svetu ili se bave pedagoškim radom,kako u školi, u kojoj su započeli svoje muzičko obrazovanje, tako i širom zemlje i sveta“. kažu iz muzičke škole.