Foto: Pozorište
Reklame

U punoj sali Doma kulture u Malom Izvoru kod Zaječara, sinoć je održana prva manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Glas sa Vetrena”, na zahtev meštana ovog sela.

Priređen je bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo čak sedam KUD-ova sa teritorije grada Zaječara: „Đorđe Genčić“, Veliki Izvor, „Graničar“, Halovo, “Gradec“, Gradskovo „Božur“, Zvezdan, „Romilijana“ , Gamzigrad, „Sloga“, Vražogrnac i „Zoran Gajić“, Rgotina. Učenici iz Malog Izvor I Borovca izveli su prigodan recital.

Novu manifestaciju “Glas a Vetrena” otvorila je Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a okupljenjim meštanima Malog Izvora i okolnih sela obratila se i Suzana Đorđević, predsednica Mesne zajednice Mali Izvor.

Ovo je već druga ovogodišnja manifestcija koja se organizuje u selima na području Zaječara, a do kraja godine biće održano čak 36. Namera je da se smotre narodnog stvaralaštva organizuju u svim selima koja to žele.

Manifestacije su vrlo značajne, jer pored očuvanja tradicije, predstavljaju jedini kulturni događaj u selima na teritoriji grada Zaječara. Važno je i to što su doprinele oživljavanju folklornih ansambala u 10-tak sela.

Organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa mesnom zajednicom Mali Izvor, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame