Na teritoriji opštine Knjaževac u preko 4000 pregleda dece koja pohađaju osnovnu školu, 80 do 90 procenata ima neki vid deformiteta kičme ili stopala.

U saradnji Sportskog saveza grada Zaječara i Srpotskog saveza opštine Knjaževac u Osnovnoj školi Đura Jakšić u Zaječaru održana prezentacija programa „Procena posturalnog statusa fotometrijskom metodom i preporuka vežbi korektivne gimnastike kod dece osnovnoškolskog uzrasta na teritoriji grada Zaječara“.

Program ima za cilj rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod dece osnovno-školskog uzrasta upotrebom najsvevremenije dijagnostičke opreme koja je 100% bezopasna i nema štetnih efekata na ispitanike.

Dr Mikica Vidojević specijalista medicine sporta i predsednik Sportskog saveza Opštine Knjaževac je istakao da je na teritoriji opštine Knjaževac u protekle dve godine izvršeno više od 4.000 pregleda dece a rezultati pokazuju da čak 80 do 90 procenata imaju neki vid deformiteta.

„Jako je bitno otkriti na vreme poremećaj i dobro je da su uočeni poremećaji u prvom i drugom stepenu tako da još uvek možemo da korekcijom ispravimo trenutno stanje do 16 godine odrastanja i da našu decu stavimo na zdravi put“rekao je doktor Vidojević.

Dr Vidojević je najavio da se sa akcijom kreće od sledeće nedelje i pozvao roditelje da dođu zajedno sa svojom decom i informišu se o projektu kako bi na vreme bili  upoznati sa problemom ako ga ima.Vidojević problem vidi i u tome što deca u razvoju od prvog do četvrtog razreda imaju fizičko vaspitanje sa učiteljicama dok to treba da rade profesori jer je to vreme odrastanja kada se javljaju deformiteti.

Igor Božinović generalni sekretar Sportskog saveza grada Zaječara rekao je da će svako dete posle pregleda dobiti svoju ID karticu sa kodom i prema tom kodu biće mu organizovane vežbe kako bi ispravio postojeće stanje i najavio angažovanje profesora fizičke kulture u ovom projektu.

„Program je koncipiran na tome i da se profesori koji nemaju posao edukuju u saradnji sa Medicinom sporta grada Zaječara i  Medicinom sporta opštine Knjaževac. Doktor Mikica će držati obuku i nadamo se da od septembra kada budemo prikupili sve podatke ti profesori moći da dođu da rade na ovom značajnom projektu“-rekao je Božinović.

Milan Stanković pomoćnik gradonačelnika, zadužen za sport rekao je da je ovaj projekat veoma bitan i da je srećan što grad Zaječar učestvuje u ovakvom projektu koji brine o deci.

„Ovim projektom želimo da dobijemo realnu sliku kakvo je stanje dece u našom gradu koja pohađaju osnovnu školu i da pokažemo da nam je stalo koliko su naša deca zdrava“-rekao je Stanković.

Grad Zaječar je na poklon dobio najmoderniju dijagnostičku fotometrijsku opremu „4D Motion lab” kojom će deca biti testirana.