Foto: Glas Zaječara Vice Lalić
Reklame

Više javno tužilaštvo – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg v.d. direktora, a sadašnjeg pomoćnika direktora Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ Vica Lalića i člana Komisije za javne nabavke u tom preduzeću Aleksandra Mitrovića, koju je protiv njih podnela Mirjana Raščanin. Kako se navodi u rešenju, nakon analize navoda iz krivične prijave i u sklopu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku, utvrđeno je da nema nikakvih zloupotreba u vezi sa Javnom nabavkom sportskih elemenata na vodi za gradski bazen u Zaječaru, niti je učinjeno bilo koje drugo krivično delo.  Rukovodstvo preduzeća najavljuje tužbu za klevetu i uvredu časti, prenosi Magnum portal.

Nakon podnetih krivičnih prijava, brojnih insinuacija i mnogobrojnih objava putem društvenih mreža od strane predstavnika „Dosta je bilo“ u Zaječaru, u kojima se navodi da rukovodstvo Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ „isisava“ novac iz gradske kase i da putem javne nabavke zakonito krade novac Zaječaraca, usledio je epilog.

Prijavu Mirjane Raščanin koja je podneta 15. jula prošle godine protiv tadašnjeg v.d.direktora, a sadašnjeg pomoćnika direktora JKP „Timok održavanje“ Vica Lalića i člana Komisije za javne nabavke u tom preduzeću Aleksandra Mitrovića, zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi javne nabavke sportskih elemenata za gradski bazen, Viši sud u Nišu je odbacio, navodeći da nema osnovane sumnje da je učinjeno krivično delo, niti bilo koje drugo.

Rukovodstvo tog preduzeća navodi da će predstavnike „Dosta je bilo“ tužiti za klevetu i uvredu časti.

„Na konferenciji za novinare koja je održana 12. jula prošle godine u prostorijama političke organizacije „Dosta je bilo“, Uglješa Djuričković jedan od predstavnika te organizacije izneo je niz optužbi protiv mene i službenika koji obavlja poslove javnih nabavki. Sporna je bila javna nabavka sportskih rekvizita za gradski bazen, gde je, prema Djuričkovićevim rečima, a kako je i kasnije navedeno u krivičnoj prijavi  Mirjane Raščanin, organizovana krađa javnih para i zloupotreba službenog položaja, tako što službenik, tokom postupka javne nabavke nije obezbedio jednak položaj svim ponuđačima, niti veću konkurenciju. Takođe, navedeno je, između ostalog, da je sa vlasnikom kuće „ADRIA EVENTS“ Miroslavom Kryzkom unapred dogovoreno da „Timok održavanje“ sportske rekvizite kupi upravo od njegove firme, što naravno nije tačno. Od prošle godine do sada, dakle 17 meseci, putem društvenih mreža i pojedinih lokalnih medija, vodi se hajka od strane pomenutih lica u kojoj se službenik za javne nabavke i ja nazivamo lopovima, da smo, citiram „uspešni u pranju para“, da smo „krivi“ i da je „vreme da krivi postanu robijaši“. Ovakvim optužbama, koje su, prema njihovim navodima, potkrepljene dokazima do kojih su došli tokom istrage koju su očigledno sami sproveli, naneli su štetu mom ugledu ali i mojoj porodici, u kojoj nijedan član nije nikada krivično gonjen“, rekao je Vice Lalić, pomoćnik direktora JKP „Timok održavanje“.

On je naveo da će podneti tužbu protiv Mirjane Raščanin i Uglješe Djuričkovića zbog klevete i uvredu časti.

„Više tužilaštvo u Nišu je reklo svoje, mi smo strpljivo čekali da se dokaže ono što smo već znali, da je javna nabavka sprovedena po Zakonu i da niko u preduzeću, na čelu sa mnom, nije zloupotrebio službeni položaj, niti oštetio budzet grada i preduzeća. S tim u vezi, ja ću podneti tužbu nadležnim institucijama za klevetu i uvredu časti, ali i priložiti snimak sa konferencije za novinare „Dosta je bilo“, kao i objave sa društvenih mreža. Novac koji dobijem kao odštetu, daću u humanitarne svrhe, za pomoć nekoj zaječarskoj porodici koja je socijalno ugrožena ili za lečenje nekog bolesnog deteta iz Zaječara“, navodi Lalić.

Aleksandar Mitrović, službenik za javne nabavke u JKP „Timok održavanje“ navodi, da je pravda zadovoljena.

„Očekivao sam ovakav epilog s obzirom na to da je postupak javne nabavke sproveden u skladu sa članovima Zakona i podzakonskim aktima koje propisuje Zakon o javnim nabavkama“, istakao je Mitrović i dodao:

„Pravda je zadovoljena, a u dogovoru sa svojim advokatom preduzeću dalje korake i najverovatnije tužiti podnosioca krivične prijave za klevetu i povredu ugleda i časti“.

Izvor: Magnum portal

Reklame