Foto: Pixabay

U svim prodavnicama u Srbiji od sutra će, meso i proizvodi u kojima je više od 50 procenata mesa domaćeg porekla, biti obeleženi posebnom grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“, prema novom Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane Ministrastva poljoprivrede.

Nova oznaka biće istaknuta na vidljivom mestu, pored izloženog mesa i proizvoda od mesa, ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao cena, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Kako je istaknuto, na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dodatno podstaklo domaću proizvodnju mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika.

Naglašeno je da će zahvaljujući ovoj meri kupci imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju.

Takodje, na ovaj način potrošačima će se ukazati gde mogu kupovati domaće proizvode, a biće i način promocij prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuje da ova mera dugoročno pozitivno deluje na domaću proizvodnju.

Odredbe Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane preciziraju da se grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“ mogu označiti govedje, svinjsko, ovčije, kozije meso, kao i meso živine (sveže, rashladjeno ili zamrznuto).

Pravilnikom je propisano da je obaveza proizvodjača mesa i mesnih preradjevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da moze da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“, a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu.

Proizvodjač takodje mora da garantuje da meso ili preradjevina ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom na osnovu sistema sledljivosti koji ima u svojoj proizvodnji, pa može da obezbedi identifikaciju svakog polaznog materijala koji je ugradjen u proizvod i kojom mogu da dokumentuju garancije da proizvodi ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“.

Izvor: Beta

Reklame