foto: pixabay

Potrošnja goriva na pumpama u Srbiji opala je za 12 odsto tokom trajanja epidemije korona virusa, odnosno od 1. marta do danas, izjavio je danas na skupu Saveza energetičara i Privredne komore Srbije generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Mićović je na skupu „Energetska tranzicija i kovid-19“ naglasio da je snabdevanje domaćeg tržišta naftom i derivatima potpuno stabilno, dok je izbijanje epidemije imalo negativan uticaj na prodaju goriva na pumpama.

„Od 1. marta do danas, prodaja goriva na benzinskim stanicama opala je za 12 odsto. Cene goriva u tom periodu bile su niske, zabeležen je pad cene dizela i do 30 dinara po litri i oko 27 dinara po litri benzina, što je uticalo na rast potrošnje, ali je prodaja ipak kumulativno opala“, rekao je Mićović.

On je dodao da za sada ne treba očekivati promene cena goriva na pumpama, s obzirom na to da je situacija na globalnom nivou stabilna.

„Sa druge strane, proizvođači sirove nafte pri aktuelnim cenama na svetskom tržištu od 40 do 45 dolara za barel nemaju novca za investicije, i pitanje je da li će naftna privreda moći da odgovori na potražnju kada se ona bude vratila na nivo pre pandemije“, rekao je Mićović.

On je posavetovao državu da poradi na popunjavanju obaveznih rezervi nafte.

„Danas je više nego ikada važno da obavezne rezerve nafte i derivata budu popunjene, i da dostignu što veći nivo u što kraćem periodu, kako bi i Srbija, kao i okolne zemlje koje već imaju obezbeđene te zalihe, imala sigurnost u slučaju većih poremećaja u snabdevanju“, naglasio je Mićović.

On je takođe izrazio nadu da u budžetu za narednu godinu neće biti planiran rast dažbina na gorivo, pošto su, kako je naveo, one najviše u odnosu na države u okruženju.

Izvor: Danas

Reklame