Foto: Pixabay.com

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Od srede, tačnije od 1. maja, u Srbiji važe novi iznosi akciza, koji su usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto.

To su nove loše vesti, a pre svega za pušače, jer su cene različitih cigareta već povećane, što je objavljeno u Službenom glasniku.

Nije bilo dileme da će sada poskupeti duvan i duvanski proizvodi, bilo je samo upitno koliko će to poskupljenje biti.

Kako je RTS pisao pre nekoliko dana, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, ispoštovano i sada.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cena kao u državama EU, pisao je ranije Danas.

U prošloj godini tri puta je bilo poskupljenje, jer je Vlada u oktobru povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara.

Sa tim uvećanjem, država po jednoj paklici prihoduje 90,99 dinara.

Izvor: Danas

Reklame