Reklame

Evropski dan Urgentne medicine, 27. maj, obeležen je i u Zaječaru. Tim povodom primarijus dr Miljan Jović, osnivač i član predsedništva društva lekara urgentne medicine Srbije, održao konferenciju za medije u novim prostorijama Crvenog krsta. „Šta je zapravo urgentna medicina? To nije samo ambulantsko vozilo, to nije samo ambulanta urgentnog centra. To je jedan jedinstven sistem koji funkcioniše zajedno“- poručio je on.

Primarijus dr Miljan Jović istakao je danas da urgentna medicina nije samo ambulantsko vozilo, to nije samo ambulanta urgentnog centra, već je to sve zajedno, jedan jedinstven sistem koji funkcioniše zajedno.

„Šta je zapravo urgentna medicina? To nije samo ambulantsko vozilo, to nije samo ambulanta urgentnog centra. To je sve zajedno, jedan jedinstven sistem koji funkcioniše zajedno. On trenutno u Srbiji doživljava jednu transformaciju koja ojačava paralelno jedinice hitne pomoći kao prehospitalne jedinice i ojačava i oprema urgentne centre kao što ga imamo i ovde u Zaječaru, a namera je i u svim bolnicama. Na sceni je danas i popularizacija urgentne medicine. Svi smo gledali seriju „Urgentni centar“ gde pacijenti dolaze sami ili ih dovodi hitna pomoć, gde se dijagnoze sipaju iz rukava, gde se sve rešava brzo, gde nema mnogo krvi, jauka i bola, ali realnost u pravim urgentnim centrima je malkice drugačija. I ovde pacijenti dolaze sami ili ih hitna pomoć dovozi, međutim kod značajnog broja pacijenata tegobe su nepoznatog uzroka koje moramo što pre definisati. Krv, bol, tuga i smrt, sve je to stvarno. Imamo trku za život sa vremenom, trku za što bržim definisanjem stanja, trku za primenom prave terapije i na kraju trku za osmeh i izlečenje pacijenata. Urgenta medicina je i rešavanje infarkta, i preloma, i rešavanje hitnih operacija, i rešavanje tromba“.- kazao je on.

Prema njegovim rečima 1954. godine je prvi put upotrebljen termin urgentna medicina. 1960. godine je prvi urgentni centar u SAD-u. U staroj Jugoslaviji, 1979. godine je prvi put uveden program specijalizacije urgentne medicine u Jugoslaviji.

„Samo dve godine kasnije je počela sa radom služba hitne medicinske pomoći u Zaječaru. Ta služba ove godine slavi 40 godine rada. 1987. godine je početak rada urgentnog centra u Beogradu. 1992. godine je u Beogradu započela specijalizacija urgentne medicine, i od tada započinje moderniji razvoj specijalista koji  i dalje traje i u planu je da se i dalje osavremenjava. 2016. godine je počeo sa radom urgentni centar u Zaječaru i ove godine slavi pet godina. Moto ranijih godina je bio da se znanje važi, odnosno, potencirao se značaj da na terenu, odnosno u urgentnom centru, budu kvalitetni, iskusni, spremni, edukovani kadrovi koji će moći da prepoznaju i reaguju na hitno stanje i koji će moći da sačuvaju nečiji život. Ove godine, a u vezi sa pandemijom sa kojom smo billi, i još uvek smo izloženi, ove godine je moto mi smo uvek tu za vas, što i jeste tako. U vreme pandemije je još izraženije bilo. Brza transformacija medicine je morala da se desi da bi se zdravstveni sistem sačuvao. Morali smo da odvojimo pacijente koji su bili sumnjivi ili su imali potvrđenu kovid infekciju od drugih pacijenata, to nije bilo lako, ni fizički, a ni organizaciono. Pandemija je jedna vrsta masovne nesreće i prošla je sve faze koje masovna nesreća prolazi. Jedna od prvih faza je faza haosa, druga faza je prikupljanje mogućnosti, treća faza je faza stabilizacije i na kraju izlazak iz krize kada se sve faze prođu. Nije bilo lako, ni organizaciono, ali uspeli smo da zaštitimo zdravstveni sistem, uvek smo tu za vas. I u vreme pandemije i van vremena pandemije, urgentni centar nikad ne prestaje sa radom i tako će i biti“.- kazao je on.

On je podsetio da je u toku pandemije preminulo više od sto lekara i više od trideset medicinskih sestara i tehničara, među njima su i dvoje specijalista urgentne medicine.

„Doktorka Snežana Živković, iz susednog grada, Bora. Jedan mladi kolega Slobodan Blagojević, takođe specijalista urgentne medicine iz Čačka. Takođe, preminuo je i doktor Miodrag Lazić koji je bio direktor urgentnog centra u Nišu“.dodao je Dr Miljan Jović.

Durštvo lekara urgentne medicine Srbije je osnovano 2014. Godine. U ovom trenutku broji više od 470 članova iz zemlje, svih bivših republika SFRJ i inostranstva.

„Društvo lekara urgentne medicine Srbije je nacionalni predstavnik srpske urgentne medicine u Evropskom udruženju za urgentnu medicinu i zajedno sa njima sarađujemo. Jedna od osnovnih ideja i naš fokus je edukacija. Naši članovi su svi drugi ljudi koji se bave zbrinjavanjem urgentnih slučajeva, a ne samo lekari  urgentne medicine. Mi smo najuticajnije društvo koje se bavi urgentnom medicinom u Srbiji. Drago mi je da su kolege iz bivše SFRJ prepoznale ovaj značaj i da nam rado pristupaju i da to neko povezivanje širimo kako na bivšu SFRJ, tako i na regione Balkana, takođe aktivno učestvujemo i na Evropskim kongresima“.- kazao je on.

U Zaječaru ima oko 20 lekara koji rade u sistemu urgentne medicine i oko 40 medicinskih sestara i tehničara. Oko 1500 pacijenata mesečno prođe kroz urgentni centar.