Nezavisno udruženje novinara Srbije danas je osudilo ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji i Loznici koje su zabranile da dvoje novinara prisustvuje javnim skupovima, kao i to što visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić i Ana Brnabić odbijaju da odgovore na pitanja novinara pojedinih medija.

Udruženje je podsetilo predstavnike vlasti da je diskriminacija novinara i medija zakonom zabranjena i da treba da obezbede uslove za njihov nesmetan rad.

Danas je novinarka portala In medija iz Inđije Verica Marinčić izbačena iz zgrade Opštine jer „nije bila na spisku“ za praćenje konferencije za medije povodom protesta meštana zbog ukidanja železničke stanice u Čortanovcima.

Na snimku koji je objavila televizija N1 vidi se kako pripadnik obezbeđenja silom izbacuje novinarku iz zgrade, a Marinčić je rekla da je to prijavljeno nadležnim organima.

NUNS je prenelo i da je novinarima portala Pakt info iz Loznice od konstituisanja novog saziva Skupštine Opštine zabranjeno da prisutvuju sednicama iako je rad Skupštine javan, a akreditaciju imaju od 2012.

Novinar tog portala Miroslav Mijatović je kazao da su 28. januara dobili poziv da prisustvuju konstituisanju novog saziva Skupštine, ali im je ulazak tada zabranjen.

„Pozvali smo se na Statut koji obezbeđuje javnost u radu Skupštine. Međutim, odgovor nismo dobili i vodimo postupak pred Poverenikom“, kazao je Mijatović.

NUNS je navelo i da Šapić i Brnabić ne zabranjuju novinarima da prate događaje na kojima učestvuju, ali odbijaju da odgovaraju na pitanja „nepodobnih“ novinara.

„U svakom slučaju, oni koji su dužni da za svoj rad odgovaraju javnosti, to odbijaju da čine“, piše u saopštenju.

NUNS je smatra da „praksa zabrane novinarima da prisustvuju javnim događajima i odbijanje funkcionera da odgovaraju na novinarska pitanja moraju odmah prestati“.

Nosioci vlasti, kao je ukazano, moraju svim novinarima obezbediti nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.

NUNS je u saopštenju osudilo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozvalo nadležne da je zaštite i da reaguju u skladu sa ovlašćenjima.

Mediji, kako je saopšteno, „ne smeju biti politički pamfleti koji će samo prenositi političke izjave“, već je „posao novinara da postavlja pitanja, a na funkcionerima je da odgovore, bez obzira da li im se pitanje sviđa ili ne“, piše u saopštenju u kojem se ukazuje da predstavnici svih nivoa vlasti „treba da znaju da novinari postavljaju pitanja u ime javnosti“.

Izvor: Beta

Reklame