foto: pixabay
Reklame

Iako su nadležni u martu ove godine najavili da će radovi na rekonstrukciji pruge između Niša i Zaječara, koja je počela pre dve i po godine, biti završena u junu, ona je i dalje zatvorena za saobraćaj. Završetak radova je, navode iz preduzeća Infrastrukture železnice, uslovljen dopremom tucanika na gradilište, pa najavljuju konačan kraj kompletne rekonstrukcije za 1. septembar. Kažu da će od avgusta, dok traju završni radovi, moći da saobraćaju vozovi, ali manjim brzinama.

Staru i nebezbednu prugu, sa koje su ispadale cisterne, zvanično su počeli da rekonstruišu 2019. godine. Ni blizu dve i po godine kasnije, 108 kilometara pruge nije završeno. Prvi rok za završetak bio je avgust 2020. godine.

Iako su pre pet meseci iz preduzeća potvrdili navode ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića da će u junu biti završena rekonstrukcija, to se nije desilo.

Tada su kao razlog kašnjenje naveli pandemiju, zbog koje su imali probleme sa nabavkom dovoljno tucanika potrebnog za remont, a materijal i sada uslovljava završetak radova.

Završetak radova na rekonstrukciji pruge Niš – Zaječar uslovljen je u najvećoj meri dopremom tucanika na gradilište – objašnjavaju iz preduzeća.

Dodaju da će kompletni radovi na pruzi biti gotovi do 1. septembra ove godine.

Nakon toga, uslediće konačan tehnički pregled čitave deonice, kao i probne vožnje, kako bi do kraja septembra bile završene sve predviđene aktivnosti u okviru rekonstrukcije pruge Niš – Zaječar – najavljuju iz Infrastrukture železnice.

Od avgusta pruga otvorena za saobraćaj

Radovi koji su neophodni da bi se odvijao saobraćaj na deonici Niš – Zaječar, iz preduzeća očekuju da će biti završeni do kraja jula, te da će od avgusta vozovi moći tuda da prolaze.

Od 1. avgusta 2021. godine, biće stvoreni uslovi za uspostavljanje železničkog saobraćaja na pruzi Niš – Zaječar, a u tom slučaju, do završetka svih aktivnosti predviđenih ovim projektom vozovi bi mogli saobraćati smanjenim brzinama – navode.

Bez obzira na to što će vozovi saobraćati od narednog meseca, kažu da će završni radovi na rekonstrukciji pruge biti nastavljeni, te da oni neće ometati saobraćaj.

Podsetimo, početak rekonstrukcije pruge Niš – Zaječar ubrzali su meštani Jasenovika koji su pretili blokadom pruge ako se stara ne uredi. Njihove tvrdnje da je oronula pruga rizik za bezbednost ljudi priznala je i tadašnja ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je takođe obećala da će javnost saznati šta je bio uzrok četiri iskliznuća cisterni sa opasnim materijama.

Izvor: Južnevesti