Foto: Danas
Reklame

Naprednjaci u Negotinu, uoči lokalnih izbora, besplatno dele požešku kafu i ratluk, vlasnica pržionice „Zrno M“ negira optužbe

Po ranijem maniru podmićivanja birača životnim namirnicama i drugim potrepštinama, naprednjaci i ovog puta, ali pred lokalne izbore u Negotinu, pokušavaju da deljenjem kafe i ratluka „motivišu“ građane da glasaju za njih.

U tom gradu, u kome će se lokalni izbori održati 17. oktobra, aktivisti SNS dele kafu na čijem pakovanju piše „Srpska napredna stranka“ i zaokružen broj jedan, što je njihova pozicija na glasačkom listiću. Uz takvu kesu kafe, nude i kutiju ratluka, a to su, uz sportske čarape sa znakom SNS, ulje i šećer, nudili letos biračima uoči izbora za savete mesnih zajednica u Rumenci.

Kafa koja se besplatno deli Negotincima, proizvedena je i pakovana u radnji „Zrno M“ u Požegi, čija vlasnica Snežana Maričić kaže za Danas da ona „nije isporučila kafu naprednjacima, nego firmi u Beogradu, koja je za to raspisala tender“.

Ogorčena optužbama da sarađuje sa naprednjacima i da učestvuje u podmićivanju birača, ona je istakla da „nikada i ništa nije imala sa politikom“.

– Mi jesmo pakovali našu kafu i, sa još pet pržionica u Srbiji, isporučili je firmi koja je dobila taj posao na tenderu, rekla je za Danas Snežana Maričić i navela da za 25 godina, koliko postoji njena radnja, mediji ne pišu o tome da je pomagala mnogim pojedincima i ustanovama, ali da sada na njenu pržionicu „pokušavaju da bace ljagu“.

„Kada smo pomagali, tada nije bilo važno da li je vladao Slobo, Đilas ili Vučić, ali sada smo na „crnoj listi“. Jako me je pogodilo sve to što se sada priča o nama, nakon 25 godina rada radnje u kojoj je zaposleno deset radnika. Imamo HaCCP sistem, plaćam porez, pomažem deci, bolnicama, domu zdravlja i niko me nije zvao da dam izjavu zbog toga što sam nekome pomogla. A sada, zbog tih kesa sa oznakama SNS, svi novinari me uporno zovu. To je veoma ružno, dodala je Maričić.

Na primedbe Negotinaca da pakovanje kafe nije od 100 grama, kako to piše na ambalaži, nego 84 ili 85 grama, ona je rekla da to „nije tačno i da to može da se proveri“.

Saznanja Danasa da je tender za nabavku kafe za naprednjake raspisala jedna velika beogradska firma, bliska SNS, ona je odbila da komentariše i saopšti koja je to firma.

– Nismo samo mi isporučivali kafu, već su i kafu i ratluk isporučivale radnje iz Užica, Požege, Čačka i drugih gradova Srbije, ali to nigde nije objavljeno, kaže vlasnica požeške pržionice.

– To je posao, kao i svaki drugi. Na tenderima nekada dobijemo, a nekada ne dobijemo poslove. Kada su doterali foliju za pakovanje kafe i kada sam videla da na njoj piše Srpska napredna stranka, znala sam da će mi okačiti etiketu da sarađujem sa naprednjacima, svedoči vlasnica radnje „Zrno M“. Ona je odbila da kaže koliko kafe je njena pržionica isporučila, za koji novac i ko je to platio.

– U odnosu na velike proizvođače, mi smo isporučili vrlo malo kafe. Nije bitno koliko je to. Mi smo sitni, dodala je i odbila da saopšti nazive proizvođača od kojih su naprednjaci i ranije kupovali kafu uoči izbora.

– Nikada ljude nisam procenjivala na osnovu njihove stranačke pripadnosti. Spakovala bih kafu da sam takav posao ugovorila i sa drugima, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, jer je u pitanju privatni posao, kazala je naša sagovornica.

Na podsećanje da naprednjaci podmićuju birače kafom iz njene radnje, ona je uzvratila da „pojma nije imala gde će ta kafa da završi, kome, kada i kako će da se deli“. Odbila je i da kaže ko joj je platio isporučenu kafu, jer je to, kako je rekla, poslovna tajna, a potom istakla da „to nije platila SNS, već firma koja je raspisala tender“.

– Jako je ružno to što se jedna lokalna pržionica kafe, koja posluje u skladu sa zakonom, stavlja na stub srama, samo zato što je obavila posao koji je zakonito dobila. Sve me to jako boli, ali i to će da prođe, pa će da dođe sledeća stranka. Ne daj bože da iko doživi tako nešto. Kao da sam ubila čoveka. Za 25 godina, prošla sam neuspehe i uspehe, ali ovo nisam doživela, poručuje vlasnica požeške radnje „Zrno M“.

Ona ističe da od takvih poslova sa naprednjacima „ne hrani svoju decu ni decu njenih radnika“ i poručuje da je „takav posao ugovorila sada i možda, nikada više“.

Uskoro će kafa ponovo da poskupi

Da su naprednjaci znali da izaberu „dobar“ proizvod za podmićivanje širokih narodnih masa, ukazuje to što je kafa od oktobra poskupela, ali, kako navodi vlasnica požeške pržionice, „uskoro će ponovo poskupeti i možda je neće biti u prodavnicama“. „Kafa će ponovo da poskupi i to duplo. Ko zna da li će je uopšte biti od 1. januara, jer kompanije iz Brazila kažu da je nema kod njih“, navela je za Danas Snežana Maričić.

Predsednik opštine se ne javlja

O podmićivanju birača u Negotinu, Danas je pokušao da razgovara sa Vladimirom Veličkovićem, poverenikom SNS i predsednikom te opštine, koji je prvi na listi koalicije SNS i SPS, ali on se nije javljao na naše pozive i SMS poruke.

Izvor: Danas