Reklame

Ser Vilijam Osler, počasni profesor medicine na Oksfordu i profesor na još tri eminentna univerziteta u svetu, uputio je poruku studentima Jelskog univerziteta, na jednom od njegovih predavanja, sledeće sadržine:

 Ljudi misle da čovek koji je profesor na četiri univerziteta širom sveta, mora posedovati nadprosečnu inteligenciju.To, međutim nije tačno, što Vam mogu potvrditi i moji naprisniji prijatelji,koji znaju da spadam u ljude sasvim prosečne inteligencije.

U čemu je tajna mog uspeha? Samo u načinu mog života, načinu koji sam nazvao – život na jednodnevne rate. Šta to zapravo znači? Pokušaću da navedem jedan primer, kako bi ste lakše razumeli.Pre nego što sam došao ovamo, prešao sam Atlantik velikim prekookeanskim brodom.Posmatrao sam kapetana koji je, stojeći na komandnom mostu,pritiskom na jedno dugme mogao da aktivira bezbednosne uredjaje za zatvaranje vodopropusnih vrata na pojedinim delovima broda.Razmišljajući o tom izumu ljudskog uma, nametnulo mi se jedno poredjenje.Svaki čovek je mnogo složeniji mehanizam, namenjen mnogo dužoj plovidbi, nego onaj prekookeanski brod.

Važno je, stoga posedovati bezbednosne uredjaje kojima ćemo,kada zatreba pritiskom na dugme zatvoriti  čelična vrata nad komorama naših briga.Popnite se na komandni most, budite kapetan svog života i trudite se da vam barem najvažniji delovi mehanizma funkcionišu kako valja.Kada navale brige, setite se čarobnog dugmeta, ne dozvolite da vam bujica preplavi komore.

Rešavajte probleme redom:  jedan po jedan.Isključite prednje i stražnje motore, zaboravite prošlost i ne opterećujte se brigama o budućnosti.Razvijajte naviku življenja na jednodnevne rate.Tek tada ćete sa pouzdanjem gledati u sadašnjicu.Jer, prošlost se ne može promeniti, a budućnost je sadržana u današnjici.

Heraklit ( starogrčki filozof,presokratovski, jonski filozof iz Efesa, oko 535 – oko 475 p.n.e ) je učio svoje učenike sledećem:  Sve se menja, osim zakona o promeni. Nemoguće je dva puta zakoračiti u istu reku.Reka se menja svakog trena, kao i čovek koji je gazi.

Život je neprestana promena, a jedino je u njemu izvesna današnjica.Čemu onda narušavati lepotu življenja u današnjici, nastojanjima da rešimo prebleme budućnosti obavijene neprestanom promenom i nesigurnošću – budućnosti, koju niko na svetu ne može da predvidi.

„Nemojte se brinuti hoće li Sunce izaći ili neće.Pripremite se da uživate u njemu.“

Anon