foto: facebook Boško Ničić
Reklame

Na osnovu 66 novoobrađena PCR i Ag uzorka, u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara nemamo ni jednu covid-19 pozitivnu osobu ( 0% od broja testiranih). Na osam kontrolnih testiranja nemamo ni jednu osobu koja je i dalje pozitivna na virus covid-19, saopštio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić putem društvene mreže fejsbuk.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 25.462 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 118 ranije testiranih osoba. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 5.332 građana Zaječara (2.728 ženskog i 2.604 muškog pola).

„Od ovog broja, kod 5.270 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je 14 obolelih ( 0 prijema i 1 otpust). Na kiseoničkoj potpori su 6 pacijenta obolela on infekcije covid-19. Na Infektivnom odeljenju (covid sistem) , preostalo je još 36 slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.
Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju“kaže on.

Do juče je 38.691 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu od čega je 20.580 (45,64% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, a 18.111 ( 40,17% punoletne populacije) je revakcinisano.

MOLBA ŠVS GRADA ZAJEČARA

„Još jednom MOLIMO, posebno pripadnike mlađe populacije grada Zaječara, da prime jednu od dve dostupne vakcine u našem Domu zdravlja u Zaječaru (“Sinofarm” od 09-13 h i “Fajzer” od 13-17 h) kako bi smo dostigli tzv. “kolektivni imunitet” i ukinuli vanrednu situaciju u gradu“. apeluje Ničić.

Na osnovu procene epidemiološke situacije na području grada Zaječara, date od strane ZZJZ “Timok”-Zaječar, nisu se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije u našem gradu uprkos evidentnom padu broja inficiranih i hospitalizovanih na covid odeljenju pri našem ZC.

„Grad (ŠVS) će, pre svega ukoliko se poveća procenat onih koji prime prvu dozu vakcine (na preko 50%), zatražiti novu procenu ZZJZ “Timok” u nameri da ukine vanrednu situaciju. Napominjemo da u gradu Zaječaru kafići, kafana i drugi ugostiteljski objekti i inače, po važećoj Odluci o radnom vremenu …, ne mogu raditi posle ponoći.
O eventualnom radu noćnih klubova, na otvorenom, ŠVS grada će odluke donositi tek nakon eventualnog ukidanja vanredne situacije“.kaže on.