Foto: screenshot Happy tv

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 57 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još troje (3) covid-19 pozitivnih osoba ( 5,3 % od broja testiranih). Jedna (1) novoinficirana osoba je muškog pola i dve (2) ženskog pola starosti 23 i 72 godine života.

Na četiri (4) kontrolna testiranja nema pozitivnih na virus covid-19. Od početka pandemije obrađeno je ukupno 28.448 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 123 ranije testiranih osoba u gradu.

„Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 5.397 građana Zaječara (2.763 ženskog i 2.634 muškog pola). Od ovog broja, kod 5.379 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je šestoro (6) obolelih ( 1 prijem i 0 otpusta) od čega su tri (3) osobe na kiseoničkoj potpori. Na Infektivnom odeljenju (covid sistem) , preostalo je još 44 slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije. Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju“.- kaže Ničić.

Do juče je 42.007 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu od čega je 21.495 (47,67% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, a 20.512 (45,49% od punoletne populacije) je revakcinisano.

„Molimo građane, čak i one koji su preležali covid-19 infekciju, a do sada nisu imunizovani, da dođu u Dom zdravlja Zaječar i prime jednu od dve (trenutno) ponuđene vakcine i to
od 09,00-13,00 (Sinofarm) i od 13,00 – 17,00 (Pfizer). Očito je da broj inficiranih i u našem gradu lagano počinje da raste, da se zaražavaju uglavnom nevakcinisani, i da nam jedina i dokazana odbrana od virusa vakcina“.- kaže on.

Prema Ničićevim rečima evidentno je da vakcinisani, koji se i ako se uopšte inficiraju virusom, nemaju težu kliničku sliku i retko imaju potrebu za hospitalizacijom.

„Da grad i ŠVS ponovo ne bi morao da uvodi restriktivne mere MOLIMO VAS, koji niste primili vakcinu, da to što pre učinite i tako pomognete i sebi i svima nama sa kojima živite.
Ukoliko se i kod nas tzv. “četvrti talas” zahukta posledica će biti, najverovatnije, i ove godine otkazivanje “Gitarijade” predviđene za zadnju nedelju avgusta meseca ali i brojnih manifestacija u septembru. Verujemo da ćemo, našim odgovornim ponašanjem, imunizacijom i poštovanjem propisanih mera (što se u zadnje vreme sve više izbegava od mnogih) to izbeći“zaključio je Ničić.

Reklame