Ulaz u rudarsko-topioničarski basen u Boru; foto: CINS

Ni posle sedam serija sastanaka između poslovodstva kompanije Srbija Ziđin Koper i šest reprezentativnih sindikata, nije postignut dogovor o povećanju zarada.

Ziđin nije prihvatio povećanje cene zarada od 230 dinara po satu, već za 4,1%, odnosno, 200 dinara.

Sindikati su poslovodstvu dali rok da za sedam dana prihvati uslove, a očekuju da pritisak na poslodavca izvrši i Ministarstvo rada i Ministarstva rudarstva i energetike.

U suprotnom, sindikat najavljuje jednosatni štrajk.

Sindikati očekuju i veću podršku radnika i Borana, što je za sada izostalo.

Jer, danas je na zboru pred Generalnom direkcijom bilo tek nešto više od stotinu radnika, a izostala je i podrška Sindikata Nezavisnost.

U međuvremenu, oglasila se i kompanija Srbija Ziđin Koper, koja u saopštenje naglašava da bi, prema poslednjoj ponudi koju je predložio menadžment, zarada oko 70 odsto zaposlenih bila uvećana 11 odsto, a oni sa nižom platom u kompaniji mogli bi da očekuju povećanje od 15 odsto.

Kako na jučerašnjem sastanku predstavnici šest reprezentativnih sindikata nisu prihvatili ovu ponudu, obe strane usaglasile su se da u pregovore treba uključiti resorna ministarstva. Menadžment Srbija Ziđin Koper nastaviće da pregovara u dobroj veri, sve do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja, naveli su u Ziđinu.

Podsećaju da su u 2023. godini zarade u Boru i Majdanpeku uvećane su 14 odsto.

Prošlogodišnja prosečna neto zarada iznosila je oko 126.000 dinara, a u poređenju sa neto prihodom od pre pet godina uvećana je 87 odsto.

Dalje se u saopštenju navodi da ukupan broj zaposlenih u Srbija Ziđin Koper premašuje šest hiljada, a od dolaska kineskog strateškog partnera 2018. godine zaposleno je 2900 novih, mladih radnika.

Dalje, Ziđin Koper navodi:

Plate radnika u kompaniji daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a 45 odsto su veće od proseka u Republici Srbiji. Pored osnovne zarade kompanija zaposlenima isplaćuje topli obrok u visini 17% prosečne zarade u Republici Srbiji, odnosno oko 14.000 dinara, kao i regres za godišnji odmor u iznosu 121.200 dinara godišnje.

Takođe uvedeni su i isplaćuju se mesečni i godišnji bonus, bonusi za prisutnost, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine. Mnoga prava zaposlenih uređena su znatno povolјnije nego što je to predviđeno Zakonom o radu.

Strateško partnerstvo Ziđin Majning Grupe sa Vladom Republike Srbije donelo je veliko pobolјšanje na polju bezbednosti i zdravlјa na radu, zaštiti životne sredine, otvoreni su novi rudnici, nabavljena je nova oprema i implementirana savremena tehnologija.

Srbija Ziđin Koper svrstava se u najveće izvoznike u Srbiji, ali spada i u red privrednika sa najvećim uplatama po osnovu raznih poreza i naknada, jer je dosad u republički budžet uplatila više od 484 miliona američkih dolara, navode u Ziđin Koper.

Izvor: Ist media

Reklame