Reklame

Predstavnici GrO Narodne stranke u Zaječaru održali su konferenciju za medije na kojoj su izrazili zabrinutost za grad Zaječar kao i cele Timočke krajine. Prema njihovim rečima Timočka krajina se pretvara u kinesku provinciju.

Prema rečima Gorana Kalčevića, predsednika GrO Narodne stranke u Zaječaru, članovi Narodne stranke u Zaječaru, gledaju na borski i zaječarski okug kao na jednu celinu, odnosno kao na Timočku krajinu, i zbog toga su na poziv meštana Krivelja prisustvolai zboru građana.

„Izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sudbinu Zaječara i cele naše Timočke krajine, koja nažalost nestaje i pretvara se u kinesku provinciju. Zato smo na poziv bili 31.7. na zboru meštana u Velikom Krivelju gde se govorilo o sudbini stanovnika Velikog Krivelja, Brestovca, Slatine i Metovnice, kao sela koja su najugroženija od strane Borskog rudnika. Tamo su, po našem mišljenju, morali da budu prisutni ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovič i Boško Ničić jer je naš Zaječar i cela Timočka krajina u zoni direktnog štetnog uticaja od strane Borskog rudnika. Tako da to nije lokalna tema, već veliki ekološki problem životnog značaja za celu istočnu Srbiji“.- kazao je Kalčević.

Kalčević je govorio i o ne dolasku na skup aktuelnog gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, kao i ministarke Zorane Mihajlović, koji su prema njegovim rečima bili u obavezi da skupu prisustvuju.

„Nelegitimni gradonačelnik Zaječara i počasna građanka grada Zaječara koju je tim zvanjem častio tada svemoćni Saša Mirković za njene „zasluge“ prilikom otvaranja naprednjačkim spomenicima gluposti kao što su sužavanje ulice, grbavi most i druga dostignuća, nisu imali potrebu, a ni hrabrosti da se pojave. Za razliku od njih Aleksandar Milić je bar imao hrabrosti da se tamo nađe, ali je, zbog svoje bahatosti počašćen vodom od tih istih ugroženih meštana koji su se u velikom broju odazvali zboru“objasnio je Kalčević.

Prema rečima Kalčevića njihova zabrinutost za ekologiju i opstanak Timočke krajine je opravdana. U poslednje vreme, nakon otvaranja rudnika Čukaru Peki, povećano je ispuštanje otpadnih voda iz rudnika u Brestovačku reku u zoni sela Metovnica.

„Brestovačka reka je leva pritoka Crnog Timoka, tako da se ovo zagađenje prenosi u koritu nizvodnog toka i kroz naselje Gamzigradsku banju, Gamzigrad, Zvezdan i Zaječar i onda se uliva u Timok. O značenju Gamzigradske banje sa izvorima termomineralnih voda i kao turistički potencijal, ne treba polemisati. Crni Timok prolazi kroz centralnu zonu Zaječara. Postavljamo pitanje da li želimo još jednu Borsku reku? Boško Ničić umesto da se malo pozabavi ovim problemima zamenom teza, glavna tema je napad na Narodnu stranku zbog prisustva na zboru u Velikom Krivelju. Pravo je pitanje zbog čega on nije prisustvovao tamo. Preko društvenih mreža nas proziva i vređa. Obaveštavam građane da ja nikada nisam krivično odgovarao, niti sam imao status prekršajnog lica za razliku od njega. Iako ne poznajem lično Boška Ničića, dobro sam upoznat sa njegovim političkim delanjem koje je pogubno za naš grad. Moram da priznam da se slažem sa njegovim izgovorenim rečima u Kragujevcu maja 2015. godine kada se zahvalio svom budućem šefu Vučiću, što je sve ono što je bilo najgore u opoziciji pokupio oko sebe. Od kako je 2017.  konačno pokupio i njega, te reči konačno dobijaju na značenju. Umesto što se bavio opozicijom, neka pruži odgovore građanima. Zato mi kao Narodna stranka obećavamo da će svi oni koji su se ogrešili o zakon odgovarati bez izuzetaka za svoja nepošinstva. Za kraj zahtevamo od Vlade Republike Srbije da više ne žmuri nad propadanjem i nestajanjem naše Timočke krajine koja je najbogatiji deo Srbije i koja uprkos tome ostaje bez stanovništva“.poručio je on.

Na naše pitanje da li će Narodna stranka braniti mladića koji je polio vodom gradonačelnika Bora? I šta će biti jer su se juče njegovi roditelji izvinili Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Bora, Kalčević kaže:

„Dečko je punoletan i odgovara za svoje postupke. Narodna stranka će biti za sve tu u Srbiji koji su na udaru naprednjačke vlasti. Znamo da su se u Srbiji dešavale razne stvari i da su ljudi puštani na slobodu i nisu zadržavani u pritvoru. Dečku je bilo određeno zadržavanje od 48h. Ima branioca po službenoj dužnosti, nije član Narodne stranke, ali ona će uvek biti uz njega i uz sve koje ova vlast proganja. Ja ću verovatno biti svedok kao i ostali članovi Narodne stranke koji su bili na tom zboru. Smatramo da i Boško Ničić treba da bude tamo. Tako da do tog incidenta je došlo zahvaljujući ponašanjem gradonačelnika Bora koji je sve vreme provocirao i taj zbor nije išao u pravcu u kom je trebalo da ide. Tako da, glavni krivac za taj incident je Aleksandar Milikić“.

Na komentar o radu pravosuđa Kalčević odgovara:

„To samo govori da pravosuđe kao posebna grana vlasti, a posebno tužilaštvo, nije nezavisno“.

Reklame