Reklame

Grad Bor već jedanaest godina vodi ekipa kojoj nije strana promena stranačkog dresa. Važno je da su blizu budžetskih sredstava, javnih nabavki, da su uvek na usluzi privatnim stranačkim „partnerima“ i na liniji sa centralom u Beogradu, kažu iz Narodne stranke u Boru.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Uvideli su oni da od normalnog funkcionisanja javnih preduzeća i pozitivnog poslovanja njima neće biti bolje. Ne bi morali da „spašavaju“ Toplanu, Vodovod…
Ovako, SNS spasioci vode brod zvani grad Bor kao što Grčić rukovodi EPS-om!

Toplana se urušavala političkim kombinacijama, nestručnim vođenjem od strane menadžmenata i partijskom kupovinom uglja. Pred radnicima koji to nisu mogli promeniti. Sve njihove greške, samostalne ili u dogovoru sa lokalnom vlašću, aminovali su odbornici vlasti na predlog gradskog veća grada Bora.

Ove jeseni oborili su rekord u visini subvencija. 370 miliona dinara za ugalj. Preko 10 miliona evra za deset godina!

Kada su ispucali sva smislena obećanja, vlast na čelu sa Milikićem je u predizbornoj godini, da bi smirila nezadovoljne građane zbog lošeg grejanja, došla je na ideju da se kroz tzv. Privatno-javno partnerstvo izgradi nova toplana na sečku umesto toplane koja se raspada, kako je Milikić ove godine izjavio. Nakon višegodišnjeg ubeđivanja da sve ide u pravcu razvoja.

Osnovno pitanje je zašto je vlast dozvolila da se godinama nabavke uglja vrše po cenama višim i duplo od prodajne cene u rudnicima? Gde je išla ta razlika jer je čudno da niko od nadležnih organa nije reagovao? Od gradonačelnika do inspektora. U čijem je to interesu bilo i ko je tu ostvario ekstraprofit i doveo Toplanu u stanje „raspada“?

Nadzorni odbor je potpisivao negativno poslovanje, ali je redovno obaveštavao osnivača.
Odbornici vlasti godinama su svojim glasom i ćutanjem odobravali ovakvo nedomaćinsko poslovanje i time dali pokriće ovom kriminalu. Dugovanja Toplane su preko 2,5 milijarde dinara.

Imajući u vidu da su godinama gas predstavljali kao najbolju zamenu za ugalj favorizovanje sečke nije moglo da se zdravorazumno prihvati. Međutim, projekat vetroparka od strane kuma Aleksandra Vučića i najavljeno otvaranje rudnika u šumom bogatim predelima dalo je odgovor na favorizovanje sečke kao energenta. Milikić je na sednici Skupštine grada Bora rekao bi korišćenje gasa zbog emisije ugljendioksida povećalo cenu grejanja a da sečke ima u izobilju i da neće biti posečene šume blizu Bora. Pomenuo je čak uvoz sečke iz Belorusije…

U odbrani sečke ili bolje reći drveta kao energenta naveo je da će za grejnu sezonu biti potrebno samo 30 000 metara kubnih sečke?! Da li iz neznanja ili samo da bi nešto rekao obmanuo je Borane! Sečka vlažnosti oko 20% ima po metru kubnom masu oko 200 kilograma, odnosno u jedno toni sečke ima oko pet metara kubnih iste!

Imajući u vidu da Toplana Bor troši oko 50 000 tona uglja godišnje, čija je toplotna moć veća od toplotne moći i najkvalitetnije sečke, čak i da radi bez toplotnih gubitaka, za grejnu sezonu potrebno je preko 150 000 kubnih metara sečke. Za to je potrebno poseći nekoliko stotina hektara šume.

Ranije je gradonačelnim obmanjivao Borane pričama da se Slovenija i Ljubljana greju najviše na sečku. Izjavio je to u direktnom tv prenosu sednice Skupštine grada.

Odbornici vlasti su na sednici skupštine grada 10.12.2021. godine izglasali Odluku o izmeni i dopuni generalne regulacije gradskog naselja Bor. Tom odlukom planira se izgradnja višespratnica u pojedinim delovima novog dela grada, dok se na mestu fudbalskog stadiona „Rudar“ predviđa izgradnja šoping mola. Bez obrazloženja zašto baš u okviru sportskog kompleksa i zašto se ruši stadion?! Susedni Zaječar dobija novi stadion, Kladovo gradi i širi postojeći sportski kompleks a Bor će posle poklanjanja aerodroma, zatvaranja Savače moći da se diči Zoo vrtom?! Šta će sportski tereni kada se ne zna sudbina grada i sela… Nijedan odbornik vlasti nije diskutovao o tome.

To građani Bora ne smeju dozvoliti! Moramo se ovakvim suludim aktivnostima suprostaviti!
Vlast odustaje od izgradnje Crkve između četvrte i pete mesne zajednice. Nije ništa čudno. Obećane crkve u Bučju i Oštrelju ostale su na kamenu temeljcu…

Izgradnja nove Bolnice nije u planu. Žalosno!

Preseljenje Krivelja, problemi Oštreljana, Slatinjana, i građana dela Bučja, kao i muke radnika u topionici nisu značajna tema za ovu vlast.

Poštovani sugrađani, od ovih projekata vlasti svi moramo strepiti. Svoje nedomaćinsko vođenje grada i dugove ova vlast želi da prebaci na teret građa. Ubeđeni smo da je ovo poslednja godina njihove nakaradne vlasti!“stoji u saopštenju Narodne stranke u Boru.