Reklame

Istraživanja su pokazala da je kompletna vakcinacija postojećim vakcinama efikasna, ali je ta efikasnost nešto manja kod delta soja nego kod ranijih varijanti sojeva, piše u svom autorskom tekstu Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, koji je objavljen na sajtu Ujedinjenih protiv kovida.

Ona objašnjava da podaci iz Velike Britanije ukazuju da je 98 odsto preminulih i 97 odsto hospitalizovanih nevakcinisano.

– Po raspoloživim podacima u Britaniji se registruje svakodnevno povećanje broja novozaraženih, ali se to ne odražava i na brojeve hospitalizovanih i preminulih, koji su u padu. Razlog tome je upravo veliki obuhvat vakcinacije starijeg stanovništva pa oboljevaju pretežno mlađi nevakcinisani, kod kojih se uglavnom javljaju slabije kliničke slike. To je još jedna potvrda delotvornosti vakcina i protiv ovog soja ali i naglašava potrebu za vakcinacijom svih uzrasnih grupa – navodi Plavšić.

Ona ističe da s obzirom na pojavu delta soja u Srbiji i na jako slab odziv na vakcinaciju postoji razlog za brigu.

– Pokazano je da dve doze ove Fajzer-Biontek vakcine od delta soja štite u 86 odsto slučajeva, dok AstraZeneca u 60 odsto slučajeva. Što se tiče vakcine Sputnjik V koja nije odobrena u EU, zvaničnih podataka nema, ali se na sajtu Sputnik V navodi da ova vakcina štiti od delta soja čak u 90 odsto slučajeva – piše Plavšić.

Dodaje i da „kineska vakcina proizvođača Sinopharm takođe štiti od delta soja, ali u manjoj meri, kako tvrde iz kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bez daljih objašnjenja“.

– Kada je reč o trećoj dozi vakcine, ona će možda biti potrebna, kod vakcine proizvođača Sinopharm, kod koje je pokazano da ne daje zadovoljavajući imuni odgovor kod osoba preko 60 godina. Zbog toga je neophodno da se na osnovu rezultata istraživanja donese preporuka za osobe koje nisu odreagovale na prve dve doze o mogućnosti primanja treće, buster doze. Nerealno je očekivati da, ako dve doze vakcine Sinopharm nisu razvile dovoljno efikasnu zaštitu, to može učiniti treća doza istog poizvođača, već treba dati drugu vakcinu, npr. proizvođača Pfizer-BioNTech – zaključuje Plavšić.

Izvor: Danas

Reklame