Pasport Indeks (Passport Index) objavio je podatke novih najmoćnijih pasoša, s kojima se slobodno može putovati bez traženja vize, odnosno s kojima se viza može dobiti odmah po dolasku u drugu zemlju.

Prestižnu titulu ove je godine osvojio Novi Zeland. Vlasnici novozelandskog pasoša mogu ući u najveći broj zemalja bez vize, njih 129, preneo je portal Index.

Prošlogodišnji pobednik Japan pao je na drugo mesto koje s njim deli još sedam zemalja – Nemačka, Austrija, Švajcarska, Luksemburg, Irska, Južna Koreja i Australija. One sa svojim pasošima mogu ući u 128 država sveta, dok se na trećem mestu nalaze Francuska, Španija, Italija, Švedska, Finska i Belgija (127).

Kada je reč o zemljama regiona najviše je plasirana Slovenija koja je na 5. mestu. Slovenci mogu da uđu u 125 zemalja, Hrvatska je na visokom osmom mestu, koje deli s Kiprom i Monakom. Hrvati bez vize mogu ući u 121 zemlju. Srbija je na 15. mestu i građani naše zemlje bez vize mogu da uđu u 102 zemlje sveta. Iza Srbije su Severna Makedonija na 17., Albanija na 18., Crna Gora na 19., dok je BiH na 20 mestu globalne liste zemalja sa najmoćnijim pasošem.

Korona virus je znatno uticao na otvorenost zemalja prema putnicima iz drugih država, pa su tako Sjedinjene Američke Države pale na 21. mesto, a Rusija deli 24. mesto sa Barbadosom i Turskom sa ulaskom u 86 zemalja. Najlošije su plasirani Irak i Avganistan koji dele 75. mesto i građani ovih zemalja mogu da uđu bez vize u 31 zemlju.

Izvor: Danas

Reklame