Foto: Gimnazija Zaječar

U Beogradu je 21, 22. i 23. maja 2023. godine održano nacionalno takmičenje učeničkih kompanija, koje tradicionalno organizuju Dostignuća mladih u Srbiji. Gimnaziju Zaječar predstavljali su Mia Milosavljević III3, Anđela Milosavljević III4, Marija Stojanović III4, Jovan Buzadžin III3 i Pavle Vasiljević II4, sa Mladenom Šljivovićem kao njihovim mentorom. Pored njih kompanija je imala podršku i biznis mentora, Borka Benina, iz banke Inteza, kao i Jovane Denčić, koja im je pomogla da uvežbaju nastup. Gimnazija Zaječar im je zahvalna za svu pomoć.

Oni su činili učenički kompaniju ZaČili koja se bavi proizvodnjom organskih biopesticida iz čili paprike. Njihov proizvod bi tako pomogao proizvođačima organske hrane da zaštite svoje biljke, a ujedno zadrže oznaku organsko.

Finale je okupilo dvadeset ekipa iz cele Srbije koji su tokom tri dana imali prilike da predstave svoj proizvod na sajmu, potom odgovaraju na pitanja žirija, da bi na kraju prezentovali pred publikom.

U oštroj konkurenciji ostvarili su najveći uspeh ikada za jednu ekipu iz istočne Srbije, prvo mesto i plasman na međunarodno takmičenje učeničkih kompanija koje će se održati u Istanbulu tokom jula meseca.

Reklame