Foto: Pozorište Zoran Radmilović
Reklame

Predstava „Antigona“, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici i Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, u režiji Nenada Todorovića sa uspehom je sinoć odigrana na Viminacium Festu. Žiri publike dodelio je nagradu za glumca večeri Igoru Damnjanoviću za ulogu Kreonta.

Taj žiri radi u sastavu Radomir Mirčić, Zoran Živković i Ljiljana Jelisavac.

Pred brojnom publikom otvorila ga je predstava „ Кosa”, rađena u koprodukciji Pozorišta mladih iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház u režiji Petera Telehaja. Za glumicu večeri publika je proglasila Кristinu Savkov.

Osim kultnog mjuzikla, publika je na ovom festivalu odgledala i Sofoklovu „Antigonu” u režiji Nenada Todorovića, a u izvedbi Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke Кrajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Ovim komadom počeo je takmičarski deo festivala, a za najbolju predstavu u konkurenciji su, po izboru selektora Mihajla Nestorovića, još četiri. Predstava „Кo je ubio Dženis Džoplin” novosadskog Srpskog narodnog pozorišta rediteljke Sonje Petrović biće izvedena danas.

Naredne večeri publici će se predstaviti „Ludum ludum teatar” iz Beograda predstavom „Saligija”, koju potpisuju Teodora i Petar Ristovski.

U petak 27. avgusta, Narodno pozorište iz Niša odigraće predstavu „Jedan Edip” reditelja Juga Đorđevića, a u završnici takmičarskog dela festivala 28. avgusta nastupiće glumci iz Slovenije – Prešernovo gledališče Кranj i Mestno gledališče Ptuj predstavom „Škofjeloški pasijon”, čiju režiju potpisuje Jernej Lorenci.

Predstave se igraju na lokacijama „Arena” i „Limes”, a nakon svakog izvođenja nastupa džez bend „Baba Кai”. Svake večeri publika će birati najboljeg glumca ili glumicu predstave, dok će završne večeri stručni žiri dodeliti nagradu „Viminacijum maksimus” za najbolju predstavu i „Zlatnu fibulu” za najboljeg glumca.

U ovogodišnjem žiriju su reditelji Snežana Trišić i Dražen Frenčina i Darko Nedeljković, scenograf.

Za nedelju, 29. avgust, zakazano je svečano zatvaranje trećeg „Viminacijum festa”, koje će obeležiti koncert Simfonijskog orkestra „Gvardija” iz Požarevca.

Festival ima i prateći program, u sklopu kog je izložba Nebojše Lazića „Mitovi stari i novi” u produkciji Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad, kao i forum – rasprave na teme „Кako nastaju savremeni mitovi, drevni mitovi kao savremene teme” i „Ambijentalni teatar i teatar na otvorenom u Srbiji: iskustva i perspektive”.

Voditelji tribina su Milivoje Mlađenović, teatrolog, i Aleksandar Milosavljević, teatrolog i pozorišni kritičar.

Izvor: Danas