Labudovi sa Sovinca, foto: Glas Zaječara
Reklame

Usamljeni par labudova na Sovinačkom jezeru iznenadio je ovog proleća ribare i meštane. Sasvim neočekivano labudovi su se nastanili na Sovincu i uspešno izveli svoje prvo leglo na ovom jezeru. Ribari rado uživaju u lepoti ovih elegantnih ptica.

 

Početkom aprila ove godine meštane i ribare iznenadio je usamljeni par labudova koji se obreo na Sovinačkom jezeru. I meštani i ribari, ali i poznavaoci i ljubitelji ptica pretpostavili su da je par samo na kratko zastao kako bi prikupio snagu za nastavak putovanja, međutim, ispostavilo se da su ove divne ptice odlučile da se tu i nastane i izvedu svoje leglo.

Sovinački labudovi, foto: Glas Zaječara

Ribari kažu da je par najpre imao sedam ptića, međutim, jedan je u međuvremenu, iz nepoznatih razloga, uginuo. Preostali ptići izrasli su u predivne ptice nad kojima par i dalje brižno motri.

Biljana Stojanović iz Jagodine kaže da već skoro dva meseca uživa u lepoti ovih ptica, o čemu svedoče brojne fotografije i video zapisi koje je sačinila na obali jezera.

Biljana Stojanović iz Jagodine uživa u lepoti labudova, foto: Glas Zaječara

„Prvi put došla sam na ovo jezero pre dva meseca, a nakon toga počela sam da dolazim jao često. Ovde dolazimo kod naših prijatelja iz Bora. Ono što nam je najviše privuklo pažnju, pored pecanja koje volimo,  jesu labudovi, koje gledamo. Oni dođu, priđu jako blizu, hranimo ih. Bilo je sedam ptića, ali jedan je labud uginuo. Jednog su pre par dana odjurili, on je bio najkrupniji. Vežbaju, uče mlade poletanju, tako su pitomi, fini. Još uvek imaju ono fino sivkasto paprje, mladi su još uvek. Pravo je uživanje gledati ih.“ – izjavila je Biljana Stojanović za „Glas Zaječara“

Jedan od mladunaca onaj koga su, po rečima ribara, roditelji „najurili“ sa jezera, pre par dana obreo se na Crnom Timoku u Zaječaru. Tu je skupljao snagu za nastavak puta ka toplijim krajevima.

Labudovi sa Sovinačkog jezera, foto: Glas Zaječara

Ako vas ovih dana put nanese ka Salašu, svratite i do Sovianačkog jezera i uživajte u lepoti ovih divnih ptica. Slobodno im možete baciti šaku kukuruza, to će im pomoći da se okrepe i da skupe snagu – ali, nipošto im nemojte bacati hleb, jer hleb je veoma štetan za zdravlje labudova i izaziva ozbiljan poremećaj poznat pod nazivom „anđeoska krila“.

Da li j ovaj par samo slučajno za gnežđenje izabrao Sovinac, ili će ovo zaboravljeno i zapušteno jezero postati okupljalište labudova saznaćemo već na proleće  kada će se, uz malo sreće, labudovi ponovo vratiti da sviju svoje gnezdo.