foto: K.M.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovao je danas na građane da, zbog najave toplog vremena, ne pale travu i nisko rastinje u šumi i po obodima šuma, jer postoji opasnost od širenja požara.

Načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a Milan Kocić upozorio je da se požari na otvorenom vrlo brzo šire i podsetio da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

„Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu“, kazao je Kocić, prenosi MUP.

Istakao je i da će inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom periodu pojačati svoj inspekcijski nadzor, kako bi sprečili nastanak požara.

Kocić je kazao i da je većina požara na otvorenom prouzrokovana ljudskom aktivnošću, kao i da ukoliko građani primete takve požare odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Izvor: Beta

Reklame