Foto: Zaječarska inicijativa

Proteklog vikenda u Zaječaru je održan uvodni seminar sa predstavnicima đačkih parlamenata iz nekoliko gradova, koji će učestvovati u programu Zaječarske inicijative Mladi u pokretu. Učenici iz nekoliko gradova u Srbiji su predstavili projekte koje će u narednom periodu sprovoditi u okviru svojih škola. Mladi su prepoznali različite probleme u svojim školama, vršnjačkim grupama i zajednicama i definisali ciljeve svojih projekata u skladu sa time.

Zaječarska inicijativa podržala je sledeće ideje:
1. ‘’BorCast: Putovanje kroz medije’’ – Gimnazija ‘’Bora Stanković’’, Bor
2. ‘’Čekajući demokratiju’’ – Tehnička škola, Majdanpek
3. ‘’Reci dosta je!’’ – Ekonomsko-trgovinska škola, Zaječar
4. ‘’Uključi se i ti’’ – Gimnazija ‘’Svetozar Marković’’, Jagodina
5. ‘’U korak sa demokratijom’’ – Gimnazija, Knjaževac
6. ‘’Ekologija kroz demokratiju’’ – Medicinska škola, Zaječar
7. ‘’Simuliranje rada Narodne skupštine na primeru teme: Unapređivanje mera za podršku mentalnom zdravlju mladih’’ – Druga kragujevačka gimnazija, Kragujevac
8. ‘’Iza ogledala’’ – SŠ ‘’Branislav Nušić’’, Sokobanja
9. ‘’Pozitivna diskriminacija ili afirmacija (Kako da mali postanu veliki)’’ – Gimnazija ‘’Mile Arsenijević – Bandera’’, Majdanpek
10. ‘’Podkast!!! Pod, šta?’’ – Ekonomsko-trgovinska škola, Bor
11. ‘’Da li je demokratija najbolji oblik vladavine?’’ – Gimnazija, Ćuprija
12. ‘’Digitalna CANVA školica’’ – Dom učenika srednjih škola, Zaječar

U okviru programa „Mladi u pokretu“, đački parlamenti srednjih škola sa teritorije Republike Srbije konkurišu za maksimalni iznos do 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti.

Cilj programa je da se mladim ljudima ponudi dodatna mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje i to kroz aktivnosti koje sami osmisle i realizuju. Do sada je kroz program ’’Mladi u pokretu’’ podržano preko 90 projekata školskih parlamenata koji su omogućili mladima da učine nešto dobro u svojoj školi i zajednici, kao i da steknu znanja u vezi sa temama kao što su demokratija, aktivizam, ljudska prava i drugo.

Mlade u pokretu realizuje Zaječarska inicijativa uz podršku National Endowment for Democracy.

Reklame