Reklame

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tеpavčеvić, u poseti je danas Zaječaru. Ovom prilikom održan je sastanak u GU Zaječar sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. Ministarka je posetila Mеđuopštinsku organizaciji Savеza slеpih Zajеčar, zatim je obišla Cеntar za socijalni rad, dok će na kraju obići i punkt za vakcinaciju u sеlu Vražogrnac.

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tеpavčеvić, danas je u Gu Zaječar održala sastanak sa gradonačelnikom Zaječara, Boškom Ničićem. Sastanku se prisustvovao i Rasim Ljajić, ali nismo saznali razlog njegove posete.

Nakon sastanka u GU Zaječar, ministarka je posetila Mеđuopštinsku organizaciju Savеza slеpih Zajеčar. Tom prilikom je kazala da je jedan od prioriteta ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jesu aktivnosti koje su usmerene ka poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama ovde u Zaječaru. Nije mi prvi put da sam u Zaječaru. Zaista živite u jako lepom gradu. Ovo je prvi put da sam ovako oficijalno u poseti. Jedan od prioriteta ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jesu aktivnosti koje su usmerene ka poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. U toku je programska aktivnost, odnosno programski konkurs kojim se obezbeđuje finansiranje za 33 saveza, i Republiča i Pokrajinska, koja obuhvata  513 organizacija osoba sa invaliditetom. Ove godine je na osnovu ovog konkursa podeljeno 250 miliona dinara za finansiranje ovih udruženja. Na području grada Zaječara imamo 8 udruženja osoba sa invaliditetom. To okuplja 1864 osobe. U toku 2021. godine jesu opredeljena sredstva za ova udruženja u vrednosti od 2 miliona i 200 hiljada dinara. Danas smo, kao što ste čuli, posetili međunarodnu organizaciju saveza slepih Republike Srbije, grada Zaječara. U toku ove godine, opredeljena su sredstva u vrednosti od 400 hiljada dinara za rad ovog udruženja. Naravno, koristimo svaku priliku, kad god se sastanemo sa našim prijateljima iz ovog udruženja, da sagledamo šta to možemo da uradimo da poboljšamo i uslov boravka, ali i sve njihove aktivnosti koje oni izuzetno brižljivo, i sa puno energije planiraju. U razgovoru sa gospodinom Đorđevićem koji je dugogodišnje na čelu ove organizacije, razmatrali smo šta bi to bilo najbolje i gde da se usmere finansijska sredstva u daljem vremenskom periodu. Moram da kažem da je gospodin Đorđević, koji izuzetno dobro organizuje rad ove organizacije, da je izuzetno skroman bio kada je navodio određene potrebe i prioritete, ali isto tako je istakao značaj finansijske podrške nekih drugih organizacija i ustanova koje nisu u tako povoljnom položaju kao što je ova organizacija. U svakom slučaju, u narednom vremenskom periodu ćemo preusmeriti finansijska sredstva koja će biti usmerena ka različitim vrstama rekonstrukcija koja će biti prevashodna za obezbeđivanje grejanja u ovoj ustanovi. Imali smo i čitav niz drugih razgovora. Imamo sada određen plan aktivnosti u cilju poboljšanja uslova, rada i smeštaja osoba sa invaliditetom. Još jednom bih vas pozdravila, grad Zaječar je uvek grad koji odiše dobrodošlicom. Grad ljudi toplog i dobrog srca, tako da je uvek zadovoljstvo biti sa vama“.kazala je ona.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kazao je da je u svom kabinetu razgovarao sa ministarkom Tepavčević o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji kao i gradu Zaječaru, kao i novim projektima.

„Pre svega, veliko mi je zadovoljstvo što je danas ministarka Darija Kisić Tepavčević kod nas u gradu. Pretpostavljam da je i ona prvi put u gradu, siguran sam od kada je postala ministarka. Oblast koja pokriva ovo ministarstvo, poprilično je široko. Razgovarali smo kod mene u kabinetu o onoj trenutnoj situaciji pošto je ministarka i član kriznog štaba. Epidemiološka situacija nije ništa bolja u Zaječaru nego što je u čitavoj Srbiji. Popričali smo o nekim našim projektima koji već dugo stoje i koje ćemo mi već ove godine početi da realizuemo, pomoglo ministarstvo ili ne. Moramo da počnemo da gradimo te objekte za stambeno ugrožene i socijalno ugrožene, koje smo predvideli na Popovoj plaži. Nije to neki novac da ne može sam grad, ali se nadamo da ćemo imati pomoć. Konkurisali smo i kod nekih Evropskih fondova. Usput smo iskoristili priliku da dođemo u udruženje slabovidnih i slepih. Ovo je jedno od bolje sređenih, bolje uređenih udruženja. Miroslav je dugo na čelu i dugo sarađujemo. Meni je zadovoljstvo da sam čuo lepe stvari, ali i da sam čuo mnogo predloga konkretnih koje je Miroslav izneo u pravcu ministarstva i u pravcu lokalne samouprave. Oni su međuopštinska organizacija, i jeste da stoji taj problem da najviše izdvajaju gradove u kojima je sedište maltene sav novac koji je potreban, a da treba da se uključe i druge lokalne samouprave, na tome ćemo raditi, i napravili smo neki model. Ići ćemo kasnije i druge stvari da obiđemo, tako da ćemo pokušati da pokrijemo sve ono zbog čega je danas ovde ministarka, i da je upoznamo sa problemima pre svega, ali da vidimo da nađemo i rešenja za te probleme“kazao je Ničić.

Miroslav Đorđević predsednik Međuopštinske organizacije za slepa i slabovida lica u Zaječaru, iskazao je zadovoljstvo zbog posete ministarke.

„Prvo, moram da izrazim lično zadovoljstvo što je doktorka ministarka sa svojim saradnicima, sa gospođom Biljanom Barošević, došla i posetila našu organizaciju i saznali su o mnogim problemima koji muče osobe sa invaliditetom, radi rešavanja njihovih problema, a to sve zavisi od lokalne samouprave i ovih gradskih skupština u Timočkom regionu. Ovo će verovatno da pospeši i druge lokalne samouprave, da oni rešavaju na osnovu predloga i ministarstva, i nas osoba sa invaliditetom, da rešimo te probleme. Već smo dogovorili neke probleme da rešimo uz pomoć ministarstva. Tu je gospođa Darija Kisić Tepavčević i gospođa Biljana Barošević, koje su shvatile naše probleme, i nadam se da će nam pomoći“.kazao je on.

Ministarka i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, zatim su održali sastanak u Cеntar za socijalni rad, sa direktorom ove institucije, nakon čega će obići punkt za vakcinaciju u sеlu Vražogrnac.