foto: pixabay
Reklame

Ne verujem da će osmi paket sankcija Rusiji uticati na sigurnost snabdevanja, ali će uticati na ekonomičnost – značajno će se promeniti finansijski pokazatelji jer je ruska nafta 30 odsto jeftinija od druge nafte istog kvaliteta, izjavio je za RTS generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Mićović je naglasio da je utoliko važnije očuvati strukturu srpskog tržišta derivata, jer su zalihe poslednjih meseci podignute.

„One, međutim, zavise od kretanja cena, a padale su kada cena u maloprodaji ne prati troškove transporta i prerade“, upozorio je Mićović.

„Sirova nafta je poskupela za 15 dolara po barelu, dok su dizelske kotacije i do 280 dolara veće. Derivati su, dakle, ‘munjevito odreagovali’, to je promena od 25 do 30 dinara po litru, ali niko ne očekuje toliko povećanje cene, niti naša Uredba i pravilnik predviđaju toliku korekciju“, rekao je Mićović.

Naglasio je da se, ipak, mora reagovati na takve promene, jer će u suprotnom padati zalihe, što niko ne želi u ovom trenutku.

Mićović je, kada je reč o zabrani uvoza sirove nafte iz Rusije, ocenio da „ima još dosta vremena“ do početka decembra, kada će se na nivou EU ponovo razgovarati o eventualnom izuzeću Srbije iz tog paketa sankcija, i podsetio da naftni derivati u Srbiju, osim iz proizvodnje NIS-a, dolaze i iz rafinerija u Rumuniji i Bugarskoj.

„Embargo na rusku naftu donosi problem svim rafinerijama u Evropi – sve će morati da prerađuju naftu nešto drugačijeg kvaliteta i sa udaljenijih destinacija, što će samo po sebi biti nešto skuplje, troškovi sigurno neće biti isti“, rekao je Mićović.

Izvor: N1

Reklame