Ulaz u rudarsko-topioničarski basen u Boru; foto: CINS
Reklame

Meštani sela Slatina, protestovali su danas u Boru zbog, kako su naveli, uzurpacije njihovog zemljišta u procesu otvaranja rudnika bakra „Čukaru Peki“ i odbijanja kompanije „Serbia Zidjin Majning“ da od njih otkupi zemlju po ceni koju je propisala država.

Grupa od oko 30 meštana Slatine, došla je do kapije „Zidjina“, ali im se niko nije obratio, a rekli su da neće odustati sve dok kineska kompanija ne reši probleme sa kojima se suočavaju.

Jedan od problema na koji su ukazali je taj što je „Zidjin“, u procesu izgradnje brane jalovišta, nasuo zemljište na prilaznim putevima do njihovih imanja čime im je onemogućen prilaz do njiva.

„Nećemo odustati od protesta, sve dok ne reaguje investitor ali i država koja samo posmatra naše muke“, rekao je Goran Dimitrijević iz Slatine.

Prema njegovim rečima, sinoć su predstavnici „Zidjina“ pokušali pregovorima da spreče današnji protest, ali su jasno stavili do znanja da ne žele da plate cenu koju je propisala Poreska uprava, smatrajući je, kako su preneli meštani, „previsokom i nelegalnom“.

Slatinjani kažu da će nakon današnjeg protesta preduzeti radikalnije mere i investitorima blokirati prilazne puteve do rudnika, baš kao što su oni njima do njiva.

Današnji mirni protest pratilo je više policajaca, ali nije zabeležen nijedan incident.

Izvor: Beta

Reklame