Foto: Printscreen

Meštani sela Krivelj i naselja Brezonik, zvižducima i povicima „ua“ dočekali su danas prvog čoveka kompanije Zijin koji se nalazi u poseti borskom rudniku. Kolona vozila prošla je bez zaustavljanja, dok su im okupljeni, sa transparentima u rukama, jasno stavili do znanja da se ne šale.

Stanovnici ugroženih sela okupili su se prethodno kraj zaobilaznice nedaleko od Flotacije rudnika bakra Veliki Krivelj, kako bi sačekali direktora kompanije i predočili mu probleme sa kojima se susreću zbog rudarenja, a video snimke sa tog protesta objavio je jedan od učesnika na svom Facebook profilu.

Prenesite generalnom, ili će biti uslova za život ili vi ne možete više da radite. Od 2018. godine dobili su hiljadu poziva da dođu na zborove koje smo organizovali i nikada se nisu odazvali, rekla je jednom od radnika te kompanije koji je obezbeđivao put, Snežana Živković, iz Saveta Mesne zajednice Krivelj.

Ona je u ime meštana zatražila razgovor sa direktorom Zijina.

Upućujemo poslednji poziv menadžmentu Zijina, da se 15. februara odazove na zbor, ili će u suprotnom biti problema, rekla je ona.

Pored svih problema koje imaju ubrzanim širenjem rudnika, rekli su i da su uznemireni konstantnim miniranjima i tokom noći, i ponovili da Zijin radi bez dozvole.

Zaključili su da se ne poštuje se Ustav Srbije, da kineska kompanija radi bez dozvola, uništeni su putevi, a topionica ne radi danas kako ne bi bilo zagađenja, jer je došao prvi čovek kompanije.

Izvor: Ist media

Reklame