Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će jedina tačka dnevnog reda sednice Vlade Republike Srbije, koja će biti održana danas, biti usvajanje budžeta za 2021. godinu koji je, kako je istakao, razvojni i  predviđa za 35 odsto veća izdvajanja za kapitalne investicije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Budžet je prevashodno usmeren ka razvoju. I pored pandemije virusa kovid-19, najveće ekonomske krize koja je pogodila ceo svet, mi želimo da gradimo auto-puteve, mostove, da rehabilitujemo železnicu. Plan je da uložimo nikada veći novac. Zato je budžetom za narednu godinu izdvojeno 274 milijarde za kapitalne projekte“, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

On je naglasio i da će biti povećanja penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade.

„Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 odsto, plate za 5 odsto u zdravstvenom sektoru, odnosno 3,5 odsto za druge zaposlene u javnom sektoru. I za njih će od 1. aprila ukupno povećanje biti 5 odsto. Takođe, biće veća minimalna zarada za 6 odsto, a smanjuje se i opterećenje na zarade“, objasnio je ministar.

Naveo je da se očekuje da budžet za 2021. godinu tokom dana bude prosleđen u Skupštinu Republike Srbije, posle čega sledi rok od 15 dana, u okviru kojeg poslanici daju predloge, a potom se ulazi u skupštinsku raspravu.

Mali je istakao da je ulaganje u kapitalne projekte osnov za rast BDP-a, a projektovano je da će sledeće godine biti šest odsto. Srbija će, kako je dodao, imati najmanji pad u Evropi.

„Ne zaboravite da smo imali fiskalnu konsolidaciju, smanjenje plata i penzija, novi Zakon o radu. Rezultat tih teških mera bila je stabilizacija, ali i vraćanje starih preskupih dugova koji su nam ostavljeni. Posledica je i činjenica da smo u poslednje četiri godine imali suficit u budžetu. Štedeli smo četiri godine i na neki način spremno smo dočekali ovu krizu, u kojoj smo mogli da izdvojimo 5,8 milijardi evra za mere ekonomske pomoći“, rekao je Mali.

Mali je rekao da se nastavlja borba protiv sive ekonomije, zbog čega je treći put zaredom organizovana igra „Uzmi račun i pobedi“, čije će prvo izvlačenje biti sutra. Ministar se osvrnuo i na program „Moja prva plata“, i istakao da se prijavilo 10.000 preduzeća, od kojih 8.000 ispunjava uslove po javnom pozivu, kao i da se za prvi posao javilo oko 17.000 mladih.

„U toku su intervjui, a prema mojim saznanjima oko 5.000 tek svršenih srednjoškolaca ili onih koji su završili fakultete već je angažovano. Na taj način oni će posle devet meseci uspeti ili da ostanu kod poslodavca koji ih je angažovao, ili će u svojoj biografiji imati upisano prvo radno iskustvo, do kog se inače teško dolazi“, rekao je Mali i dodao da je za taj projekat država izdvojila dve milijarde dinara.

Ministar je podsetio da je za prvih devet meseci priliv stranih direktnih investicija bio 1,9 milijardi evra.

„Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada mi smo uspeli da privučemo 60 odsto investicija na celom Zapadnom Balkanu. Mi smo lokomotiva razvoja regiona i zato nam je važna inicijativa – mini šengen. Što je brži protok ljudi, robe, usluga, najveću korist imaćemo upravo mi, kao najuspešnija, najdominantnija ekonomija“, rekao je on.

Mali je naveo da će javni dug u odnosu na BDP ostati na nivou ispod 60 odsto, kao i da držimo makroekonomsku stabilnost.

Izvor: Insajder

Reklame