Reklame

Budžet za narednu gorinu je uravnotežen i vodili smo računa da ne odustajemo od osnovnih principa koji se odnose na povećanje životnog standarda građana, izjavio je danas gostujući na televiziji Prva ministar finansija Siniša Mali, uoči rasprave o budžetu u Skupštini Srbije, koja je najavljena za ponedeljak.

Mali je rekao da u budžetu ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija i istakao da ne odustajemo od svih investicija u koje smo krenuli, a naveo je da je za kapitalne investicije opredeljno 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Od 1. januara idemo na povećanje minimalne cene rada za 14,3 odsto i ona će biti veća od 40.000 dinara, što će dodatno podići nivo prosečnih plata. Narednog decembra prosečna zarada biće 820 evra, a do kraja mandata ove vlade dostići će 1000 evra, a prosečna penzija biće između 420 i 430 evra, kazao je Mali, dodavši da će u januaru plate u javnom sektoru biti uvećane za 12,5, a za vojsku 25 odsto.

Mali je naveo da je u budžetu za narednu godinu veoma važna stavka energetika i precizirao da je planiran deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,4 procenta odnosi na energetiku.

Trudimo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje, a koliko ćemo u tome biti uspešni ne mogu da vam kažem, jer se stravi menjaju iz dana u dan iz sata u sat, rekao je Mali i naglasio da je izuzetno važno što danas imamo puno skladište gasa u Banatskom Dvoru.

Mali je istakao da ćemo i ove godine ćemo imati rekordan iznos stranih direktnih investicija, koje će biti veće od četiri milijarde evra, a najavio je velika ulaganja u energetski sektor, sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja.

Govoreći o rastu kamatnih stopa, Mali je kazao da je pitanje koliko država može tereta na sebe da preuzme i ukazao da do rasta kamata dolazi zbog sve čvršće monetarne politike koja se sporvodi u svim zemljama sveta.

Mi kroz rast plata i penzija pokušavamo da učinomo životni standard građana takvim da mogu da se nekako izbore sa tim troškovima, reko je Mali.

Izvor: Danas

Reklame