Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da će Srbija imati najbolji rezultat po pitanju stope rasta u Evropi i podsetio da će od 1. januara biti uvećane penzije, minimalna zarada, plate u javnom sektoru, ali i nastavljeno ulaganje uvelike projekte, koji menjaju Srbiju nabolje.

Naši rezultati su takvi da ćemo mi imatinajmanji pad u Evropi 2020, odnosno najveći rast BDP naredne dve godine, rekao jeMali gostujući na televiziji Hepi, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

On je rekao da očekuje da će Srbija imati bolji rezultat i od prognoziranog od MMF i EK.

Podsetio je da je samo za prvih devet meseci ove godine priliv stranih direktnih investicija bio 1,9 milijardi evra, kao i da niko nije povukao planirane investicije.

Mali je naglasio da se ne odustaje od projekta „Srbija 2025“, koji treba da dovede do togada prosečna plata bude 900, a prosečna penzija oko 430 evra i podsetio da je njimeplanirano ulaganje od 14 milijardi evra dodatnih investicija u infrastrukturu.

„Videćete kolika su ulaganja planirana i budžetom za 2021. godinu. Krećemo da realizujemo deo projekta, odnosno da ulažemo u kanalizacionu, vodovodnu mrežu, da gradimo fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i to u preko 70 lokalnih samouprava. Već naredne godine krećemo u taj posao. To je kičma i osnova razvoja u narednom periodu, a na osnovu toga dobijate prognoze i MMF-a i EK i dolazite do visokih stoparasta“, objasnio je Mali.

Osvrnuvši se na budžet za sledeću godinu, ministar finansija je rekao da je planirano da bude usvojen na Vladi do kraja nedelje.

Dodao je da će se uz budžet za narednu godinu, na vladi naći i Nacrt zakona o fiskalizaciji, jer se teži postizanju komunikacije sa Poreskom upravom u realnom vremenu.

Takođe, imaćemo i Zakon o o e-fakturama, koji predviđa da od 1. januara postoji sistemska povezanost, što ubrzavapovraćaj PDV. Dakle, kada dođe do uparivanja, država će istog dana vraćati PDV, što će promeniti način funkcionisanja i u velikom stepenu uticati na smanjenje siveekonomije. Takođe, to je sigurnost i za domaću privredu, ali i strance koji dolaze daposluju u našoj zemlji“, naveo je on.

Izvor: Danas

Reklame