Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da će od 15. marta početi prijavljivanje za penzionersku karticu na koju pravo ima 1,65 miliona građana, saopštilo je ministarstvo.

Mali je podsetio da su penzioneri u Srbiji od 1. novembra 2022. godine dobili uvećanje penzija od devet odsto, a da su im potom penzije još jednom povećane od 1. januara ove godine za 12,1 odsto, što je povećanje od 20,8 odsto kumulativno, i najveće do sada.

„Međutim to nije sve, već kako bi dodatno pomogli i podržali naše najstarije sugrađane i poboljšali njihov životni standard, pripremamo nove penzionerske kartice za brojne popuste i pogodnosti koje će penzioneri u Srbiji moći da koriste počev od 1. oktobra ove godine“, rekao je Mali.

On je naglasio i da će država započeti akciju kako bi privukla što više društveno odgovornih kompanija da se uključe u projekat sa penzionerskom karticom i na taj način pomognu i podrže penzionere i njihov životni standard.

„Cilj nam je da privučemo što više kompanija da se uključe u našu akciju i na taj način pokažu društvenu odgovornost. Iako se početak prijave tek očekuje, za sada, između ostalog znamo, da će popuste penzionerima obezbediti neki veliki trgovinski lanci“, naveo je Mali.

Rekao je da je reč o „novoj generaciji“ penzionerskih kartica, koje će biti značajno unapređene u odnosu na postojeće koje sada izdaje PIO fond, jer će nove kartice nuditi mnogo više pogodnosti.

Objasnio je i da će penzioneri korišćenjem kartice moći da prikupljaju bodove koji će im omogućiti dodatne popuste i pogodnosti, a podsetio je i da je PIO fond pripremio informativni Vodič za penzionere koji se već distribuira na njihove kućne adrese.

U vodiču se nalaze tekstovi u vezi sa istorijatom penzijskog sistema u Srbiji, koji ove godine obeležava vek postojanja, o odmoru u banjama, društvenim aktivnostima koje se organizuju putem udruženja penzionera i dnevnih centara i klubova za najstarije i o digitalnoj edukaciji starijih.

Izvor: N1

Reklame