Reklame

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto, sa 10,2 odsto, koliko je iznosila u septembru.

„To je zajednički uspeh svih nas. Očekivali smo jednocifrenu inflaciju u decembru, ali očigledno su sve mere koje smo preduzeli poslednjih meseci dale rezultat“, rekao je Mali posle obilska nove zgrade Poreske uprave u Zemunu, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

On je naveo da su obaranju inflacije doprineli akcija „Bolja cena“ gde je 36 artikala na stalnom sniženju, zatim kontrola cene goriva koja i dalje traje, kao i nekih osnovnih životnih namirnica, ali jedna od najnižih cena cena struje i gasa u Evropi.

Mali je rekao da Srbija ima i dalje restriktivnu fiskalnu politiku, a budžetski deficit je niži od predviđenog.

„Svaki makroekonomski indikator nam je dobar. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu je iznosio 3,5 odsto, a do kraja godine ostvarićemo rast od 2,5 odsto“, kazao je Mali.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković podestila je da je 2015. godine započet program transformacije te službe koja je u Beogradu bila locirana na 28 lokacija, što je otežavalo rad.

„Danas u ovoj zgradi sedi malo manje od 1.000 ljudi i do kraja godine Poreska uprava biće smeštena na svega četiri lokacije. U novoj zgradi su smešteni sektori za kontrolu, naplatu i računovodstvo, analiza rizika i poreska policija, kao i Centar za velike poreske obveznike i filijale Novi Beograd i Zemun“, kazala je ona.

Rad u novoj zgradi, gde su reformisani poslovni procesi, kako je ocenila dovešće do još jače borbe protiv sive ekonomije i pojednostaviće uslove za poštovanje poreskih propisa svim poreskim obveznicima.

Izvor: Beta

Reklame