Foto: screenshot rts

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je pojačano interesovanje pojedinih medija za statističke podatke o žrtvama kovida 19, u stvari znak da su neki pomislili da je to „pogodan teran da kompromituju krizni štab“, a da im je krajnji cilj predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Nije fer da ovo zloupotrebljavate“, poručio je ministar novinarki televizije N1 i dodao da je na predlog te televizije on napisao ostavku, ali da ne zna gde je, kako je rekao, doktor Šolak da primi ostavku.

Prethodno je na pitanja novinara o pravom broju žrtava korone, epidemiolog Predrag Kon rekao da je, kada je rekao da je u Beogradu bilo tri puta više mrtvih od prijavljenog broja, mislio na mortalitetnu statisitiku, odnosno da je reč o proceni.

Kon je potvrdio da je u pravu ministar Lončar koji je rekao da Konova izjava nije tačna i da je potrebna revizija podataka.

Na konferenciji za novinare Lončar je i novinarki portala poručio da je „vama stalo da rušite sistem i to je legitimno“.

Lončar je istakao da su podaci BIRN-a izmišljeni i da je očekivao da BIRN napiše da je Srbija jedna od najboljih po rezultatima borbe protiv kovida, ali da se nada da će i toga biti jer, kako je rekao, i ti koji to finansiraju vide da ima rezultata.

Ministar zdravlja je kazao da „život nisu izbori i derbi“, navodeći da se trenutno radi „o drugim stvarima“.

Kako je naveo, važno je da gradjani znaju da su jedini validni podaci oni koje gradske kovid bolnice šalju Institutu za javno zdravlje „Batut“ i da se podaci šalju na svakih 24 sata.

On je naveo da je njemu i članovima Kriznog štaba najviše stalo do istine i da zato insistiraju na reviziji, koje će „sigurno biti“.

Dovoljno mesta u bolnicama

Na konferenciji za novinare kriznog štaba demantovano je pisanje nekih medija da raste broj pacijenata na infektivnoj klinici i napomenuo da nije popunjeno ni pola kapaciteta.

Kako je rekao Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, na beogradskoj Infektivnoj klinici smešteno je 40 pacijenata, u bolnici „Dragiša Mišović“ 22, na Bežaniji 66, u Kliničkom centru Niša 13, Vojvodine 15, Kragujevca 16, Užica 36 pacijenata.

„Imamo 290 slobodnih respiratora i dovoljno kapaciteta da reagujemo, iako je povećanje broja obolelih minimalno“, rekao je Lončar.

Na konferenciji za novinare je rečeno da gradjani i dalje treba da se pridržavaju svih mera i da budu pojačano oprezni.

Izvor: Beta