Reklame

Krizni štab se nakon današnje sednice odlučio na blaži režim popuštanja mera. Ove mere se odnose na frizerske salone, stručne skupove, dok se za organizovanje festivala i prisustvo publike na utakmice čeka brojka od 50 odsto vakcinisanih građana Srbije.

Kako je naveo Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo epidemiološke mere za  frizerske radnje  su manje rigorozne, i znači prisustvo jedne osobe na četiri kvadratna mera. Stručni skupovi mogu da se održavaju uz maksimalan broj od 100 učesnika, uz poštovanje epidemioloških mera.

Objašnjavajući mere za frizere, kaže da je u pitanju jasna mera i da su oni do sada imali dosta restriktivan režim rada jer su u direktnom kontaktu sa ljudima koji dolaze u salone. Broj ljudi će sada moći da bude veći. „Čekamo odluku vlade i Ministarstva zdravlja, to je tehnička priča“, rekao je Gojković.

Dodao je i da će stručni skupovi biti ponovo organizovani kada stigne uredba vlade. Dodao je da za njih treba vremena za pripremu. „To nije realno da bude od večeras ili sutra, ali u toku 24 sata cela priča će biti omogućena“, kaže.

Zoran Gojković je rekao da smo izašli iz vanredne epidemiološke situacije ali je celokupna situacija i dalje epidemiološki nesigurna. Prema njegovim rečima za organizaciju većih kolektivnih okupljanja  potrebno je da dostignemo brojku od 50 odsto vakcinisanih građana, nakon 21. juna.

Prema njegovim rečima oko 20.000 građana se dnevno vakciniše.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 787 novoobolelih od korona virusa i 17 preminulih.

Izvor: Danas