Image by Gerd Altmann from Pixabay

Za par dana u selu Veliki Izvor održava se manifestacija „Bašta Balkana“, ali za razliku od Gitarijade koja je održana sredinom septembra, kada je bilo manje zaraženih, sada nije potreban ni PCR test, niti postoji ograničenje da samo vakcinisani mogu prisustvovati. Građani zbog dvostrukih aršina negoduju preko društvenih mreža.

Manifestacija „Bašta Balkana“ održaće se u selu Veliki Izvor 2. i 3. oktobra. Zanimljivo je to da za razliku od Gitarijade koja je održana 17. i 18. septembra, kada je bilo manje zaraženih nego danas, i kada je ulaz bio dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu, ili imaju negativan PCR ili brzi test, za posetioce „Baštu Balkana“ nisu za sada određene takve mere.

Zbog posebnih mera 54. Gitarijada bila je slabo posećena, a mnogi ljubitelji roka, kažu da je vlast u gradu na Timoku, konačno „ubila“ najstariju rok manifestaciju.

Posećenost je bila slaba, a na društvenim mrežama, ali i među publikom koje je ostala „izvan ograde“ preovladavali su negativni komentari vezani za cenu testiranja, program, i propisane mere.

Za razliku od Gitarijade, „Bašta Balkana“ za sada nema ograničenja. Nema deljenja na vakcinisane i ne vakcinisane, a i za ulazak na ovu manifestaciju nije potreban PCR test ili potvrda o preležanom kovidu.

Organizatori „Bašte Balkana“ kažu da pored tradicionalnog kulturnog programa, ove godine biće održana i takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama, kao i takmičenje u kuvanju sarmi, a pored svega biće priređena i izložba sitne živine. Organizatori navode da je već sada oboren rekord u broju prijavljenih takmičara.

Uz takmičare koji će na manifestaciju doći sa cele teritorije Grada Zaječara, prijavljeni su i učesnici iz Temerina, Knjaževca, Boljevca, Kladova, Svilajnca, Jagodine i Kruševca.

Discipline su:

  • takmičenje u kuvanju sarme
  • takmičenje mladih orača
  • izložba golubova i ukrasne živine
  • borba na brvnu
  • nadvlačenje konopca
  • bacanje bale sena preko prečke
  • kulturno umetnički program

Kada se na kraju pogleda sve dolazi se do zaključka da za „neke“ ne može ništa, dok za „neke“ može sve. Da li si nečiji drug ili kum, ima višu vrednost, od racionalnog ponašanja. Kada se u Srbiji dnevno razboli kao danas (rekord 8.500) a u Zaječaru više od 60 ljudi, vlast žmuri na ovakve događaje, shvatimo da je glas na izborima ipak vredniji od ljudskog života. U to ime neka je srećna nova „Korona žurka“.

 

Reklame

1 komentar

  1. […] Manifestacija „Bašta Balkana“ održaće se u selu Veliki Izvor 2. i 3. oktobra. Zanimljivo je to da za razliku od Gitarijade koja je održana 17. i 18. septembra, kada je bilo manje zaraženih nego danas, i kada je ulaz bio dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu, ili imaju negativan PCR ili brzi test, za posetioce „Baštu Balkana“ nisu za sada određene takve mere kako piše Glas Zaječara. […]