Foto: Gerd Altmann preuzeto saPixabay
Reklame

Britanski Zavod za nacionalnu statistiku saopštio je da je kovid 19 osnovni uzrok više od 48.000 smrtnih slučajeva.

Ispostavilo se da je koronavirus doveo do tri puta više smrtnih slučajeva nego grip i upala pluća između januara i avgusta, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku, presnosi sajt B92.

Sara Kol, šefica odeljenja analiza smrtnosti u Zavodu, rekla je: „U periodu između januara i avgusta ove godine zabeleženo je tri puta više smrtnih slučajeva kod kojih je kovid 19 bio osnovni uzrok u odnosu na grip i upalu pluća“, prenosi „Independent“.

Zavod je proučavao je stope smrtnosti kod sva tri stanja i utvrdio da je 48.168 smrtnih slučajeva povezano sa kovidom 19, i da je virus bio osnovni uzrok smrti tri puta više u odnosu na sve druge uzroke. To znači da je tokom osam meseci kovid 19 činio 12,4 odsto svih smrtnih slučajeva. Zbog upale pluća umrlo je 13.619 ljudi i 394 zbog gripa. Kod umrlih kod kojih su nađeni i grip i upala pluća, kao i kovid 19, osnovni uzrok smrti u 96 odsto slučajeva bio je koronavirus.

U Zavodu su takođe uporedili ove podatke sa svim podacima od 1959. godine, od kada se evidencije o smrti prikupljaju mesečno i otkrili su da je kovid 19 smrtonosniji od bilo koje sezone gripa i upale pluća. Kod žena je bilo više smrtnih slučajeva zbog gripa ili upale pluća, dok je smrt od kovida 19 bila za 24 odsto veća kod muškaraca.

Izvor: Danas