U okviru projekta „Korona i institucije“, istraživali smo kako je ZZJZ „Timok“ u Zaječaru funkcionisao tokom pandemije. Od početka pandemije, oni su svoj rad prilagodili načinu rada u vanrednim uslovima, tj borbi sa pandemijom Covid-19. Prvenstveno je bio interes sprečavanje širenja pandemije među zaposlenima. Otvaranje PCR labaratorije u Zaječaru je benefit za celu Timočku krajinu, pošto će sadašnja dijagnostika biti značajno unapređena za sve vrste virusa, a ne samo za covid-19. u 2020. godini obrađeno oko 23.000 PCR testova, a samo u Zaječarskom okrugu do kraja oktobra taj broj je dupliran.

Prema rečima direktorke ZZJZ „Timok“ u Zaječaru, Slađane Ristić, oni su svoj rad prilagodili načinu rada u vanrednim uslovima, tj borbi sa pandemijom covid-19. Prema njenim rečima prvenstveno je bio interes sprečavanje širenja pandemije, među zaposlenima.

„Organizovali smo rad službi i naših prostora tako što smo izdvojili jedinice prijemnih službi van prostora Zavoda gde inače borave, i vrše svoju funkciju, tako što smo izdvojili sve prijemne ambulante izvan prostora Zavoda gde smo omugućili nesmetan rad zaposlenima, i sprečili dalje širenje epidemije. Sprečili smo puteve pacijenata i zaposlenih, i to je bio prvi korak koji smo kao ustanova preduzeli, i mogli da učinimo da obezbedimo siguran boravak kako zaposlenih tako i pacijenata u našoj ustanovi. Prvenstveni cilj je bio da se sačuvaju zaposleni od širenja epidemije“.istakla je Slađana Ristić.

Prema njenim rečima u toku pandemije i oni su osetili ekonomsku slabost u poslovanju, tako što su planirani izvori sredstava i aktivnosti nisu mogle u planu aktivnosti da se ostvare, već su planove podredili praćenju pandemije, i organizovali su se tako da poslovanje preusmere ka zahtevima Ministarstva i Republičkom fondu, u čemu su im oni mnogo pomogli. Bez te pomoći aktivnosti ne bi bile sprovedene.

„Dobili smo dobre investicije u 2020. i 2021. godini od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda, i sada mogu reći jednu lepu stvar a to je da će ZZJZ „Timok“ u Zaječaru uskoro otvoriti PCR labaratoriju gde smo kompletnu opremu dobili od Ministarstva zdravlja, preko Vlade republike Srbije, i mi smo jedinstveni zavod koji je dobio komplet opremu. Ovih dana je stigla poslednja isporuka opreme, tako da u narednim danima očekujemo početak rada. To će biti veliki benefit za Zaječarski i Borski okrug kao i za sve zdravstvene ustanove na teritoriji Timočka krajina, gde će rezulati i pristup biti brži, i neće biti čekanja, kao što je do sada bilo, kada smo rezultate slali za Niš. Bili su to veliki troškovi, a i gubilo se vreme. Grad Zaječar nam je pomagao u transportu uzoraka, zato što smo mi bili pred pucanjem sistema, pošto nismo mogli da sve sami radimo, ali zahvaljujući njima, GU Zaječar, problemi su prevaziđeni“kazala je ona.

Diretorka ZZJZ „Timok“ Slađana Ristić istakla je da su za vreme pandemije sva savetovališta nesmetano funkcionisala u sklopu Zavoda.

„Beležimo porast zainteresovanosti za usluge savetovališta pravilne ishrane, što je dobar pokazatelj da građani imaju potrebu za takvom vrstom usluge, i gde se prepoznaje svest za zdravim stilovima života među stanovništvom“.kazala je ona.

Ona je takođe istakla da je u 2020. godini obrađeno oko 23.000 PCR testova, a samo u Zaječarskom okrugu do kraja oktobra taj broj je dupliran.

„Do kraja ovog meseca za Zaječarski okrug beležimo 46.000 i plus toliko za Borski okrug, što je negde oko 80.000 odrađenih PCR testova, i očekujemo do kraja godine da dođemo do broja od 100.000 obrađenih PCR testova“kazala je ona.

Otvaranje PCR labaratorije u Zaječaru je benefit za celu Timočku krajinu, pošto će sadašnja dijagnostika biti značajno unapređena za sve vrste virusa, a ne samo za covid-19.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru urgentne podrške OGD u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative, a Zaječarska inicijativa je jedna od podržanih OGD. Mišljenje koje je izneto u ovom tekstu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa o Korišćenje teksta „O ACT projektu”.

Reklame