Foto: FB Boško Ničić
Reklame

Pre godinu dana na poziv meštana naselja „Izvorski put“ napravili smo reportažu o problemima sa kojima se oni susreću svakodnevno. Među brojnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju meštani kao goruće izdvojili problem javne rasvete, nebezbednu raskrsnicu, kao i činjenicu da njihovo naselje nema dečije igralište koje je, meštani kažu preko potrebno zbog velikog broja dece u naselju. Godinu dana nakon naše objave gradonačelnik Zaječara najavio je rešavanje svih problema.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kazao je putem društvene mreže fejsbuk da zahvaljujući izuzetnom zalaganju firme JKP “Timok održavanje, meštanima (a pre svega deci) sa “Izvorskog puta” predaje na korišćenje prvo sertifikovano dečije igralište u Zaječaru.

„Na nekoliko stotina kvadratnih metara prostora, na uglu ulica Miloša Obilića i Bore Stankovića, smeštene su igračke za igru dece svih uzrasta ali i klupe za odmor i staze za šetnju njihovih roditelja, baki i deka“.kazao je Ničić.

Prema Ničićevim rečima najzaslužniji za pokretanje ove inicijative, kao i inicijative za skoru izgradnju terena za male sportove, svlačionica i dr., u ovom naselju, na potezu iza bivše “Vodogradnje”, vrlo agilna grupa meštana, koja će sutra biti sa njima.

„U dogovoru sa njima uskoro krećemo i gradnju trotoara i rasvete, u dužini od 550 metara, na potezu ulica Izvorski put (raskrsnica sa M.Obilića) do ulice Save Kovačevića.
Neka je sa srećom“. – poručio je gradonačelnik.

Podsećamo, 22. septembra prošle godine na poziv meštana naselja „Izvorski put“, došli smo i razgovarali sa njima, o problemima sa kojima se oni susreću godinama.

Marjan Božinović, je tada kazao da među brojnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju meštani kao goruće izdvojili su problem javne rasvete, nebezbednu raskrsnicu, kao i činjenicu da njihovo naselje nema dečije igralište koje je, meštani kažu preko potrebno zbog velikog broja dece u naselju.

„Ovom kraju je potrebno igralište za decu, kako bi imali gde da se okupe. Problem je i nedovršeni trotoar, koji je lepo urađen od ulice Miloša Obilića, a završava se tu na raskrsnici – deo na dole kao da je odsečen od sveta. Naš kraj je neosvetljen, ovde kao da realno ne žive ljudi. Raskrsnica je takođe veliki problem, u zadnjih deset dana bilo je dva udesa. Vozači ovde prebrzo voze, može se reći da lete. Treba nekako sprečiti te ljude da razvijaju veliku brzinu na ovoj deonici, jer je samo pitanje vremena kada će neko dete da nastrada. Deca nemaju gde da voze bicikle, voze po sokacima – ne smeju da izađu na glavni put.“izjavio je Marjan Božinović jedan od meštana naselja „Izvorski put“.

Zoran Stojanović je tada kazao da u njihovom naselju rasveta ne postoji, kao i da nema trotora.

Rasveta ne postoji. Tu je magistralni put, trotoara nema – majke nemaju gde da prođu sa kolicima. Na ovoj raskrsnici se često dešavaju saobraćajne nezgode, ona je jako loše obeležena. Zamislite kako je kada tu prolaze deca koja se vraćaju iz škole. To je gorući problem ovog naselja. Ovde je gust saobraćaj, prolaze kamioni. Postoji organizovani prevoz do škole – deca se okupljaju kod prodavnice, i odatle imaju prevoz do škole. Sam izvorski put je najveći problem što se tiče rasvete, ulaz od benzinske pumpe prema Izvoru je neosvetljen. Svaka druga – treća bandera nema sijalicu. U početku do raskrsnice i nema. Miloša Obilića do skretanja za ciglanu nije osvetljena. Deca tom deonicom najčešće idu do škole. Ide zima, dan se skraćuje.„- kazao je Zoran Stojanović jedan od okupljenih meštana.

Dušan Lilić, tada je kazao da su se građani okupili da iskažu nezadovoljstvo pošto je njihovo naselje jedino koje nema igralište za decu.

Građani su se okupili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Ovo je jedino naselje koje nema igralište za decu, nemamo normalne trotoare, osvetljenje je nula. Ovde deca svakodnevno igraju fudbal. Da li vam ovo liči na igralište, deca svakodnevno udišu ovu prašinu. Želimo za našu decu jedno normalno igralilšte. Ja nemam ništa protiv Popove plaže, lepo je to, ali naša deca ne mogu svakodnevno da idu tamo. Želimo igralište kakvo imaju sva naselja. Ne znamo ko je vlasnik ove površine gde se okupljamo, čuli smo da je u privatnom vlasništvu. Jednom nam je neči čovek kazao  da će nam javiti u roku od dve nedelje da li tu možemo da se okupljamo i nije se više ni javio.“ – rekao je Dušan Lilić

Dalibor Đorić kazao je tada da je problem i to što nema pešačkih prelaza, ni pored prodavnice TIS, ni u drugim delovima naselja.

„Jedan od problema su pešački prelazi, odnosno signalizacija. Nigde na magistrali nema prelaza, ni kod prodavnice ‘Tis’, na samoj raskrsnici. Ako neko od dece udare kola, ko će da odgovara? Reći će da je dete prešlo van pešačkog prelaza, da je pretrčalo ulicu. Nama je život dece bitan. Zato smo mi ovde zauzeli ovaj plac, napravili improvizovano igralište za našu decu. Nikakvu dozvolu nemamo za upotrebu ovog prostora. Morali smo ovde da dođemo. Najbitnije nam je bilo da decu sklonimo sa ulica.“ – kazao je Dalibor Đorić

Tako godinu dana nakon pisanja portala Glas Zaječara i Zaječaronline, o problemima, meštana ovog dela Zaječara, GU Zaječar, rešava probleme meštana, ali i dalje nema reči o raskrsnici Izvorski put, na kojoj se u poslednjih nekoliko godina, dogodilo više saobraćajnih nezgoda. Da li će i kada i ovaj problem biti rešen, videće se na današnjem sastanku sa, kako je Ničić kazao, vrlo agilnog grupom meštana sa kojom će danas da razgovara.

Podsećamo, na raskrsnici ulica Izvorski put i Miloša Obilića, tokom 2018. godine evidentirana jedna saobraćajna nezgoda, u kojoj su učestvovali jedno putničko i jedno teretno vozilo, i niko nije povređen, dok od početka 2019. godine do 27. marta, na ovoj raskrsnici evidentirane su dve saobraćajne nezgode, u kojima su dve osobe povređene. U jednoj saobraćajnoj nezgodi učestvovala su dva putnička vozila, a u drugoj putničko vozilo i moped, kažu iz PU Zaječar.

Takođe, do saobraćajne nezgode došlo je i 14. marta 2019, kao i 7. jula i 17. septembra.