U Srbiji je počeo porast broja novoobolelih od korona virusa, koji će se pretvoriti u talas, a brojevi će nastaviti da rastu, izjavio za TV Prva član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da ćemo se postepeno opet navići na trocifrene brojeve, koji nas čekaju i u narednim sedmicama, prenosi B92.

Na pitanje da li je reč o četvrtom talasu koronavirusa u Srbiji, Kon je rekao da je to pitanje prelaska tog praga. „Čim se pređe trocifren broj, očekuje se da će brojevi nastaviti da rastu“, rekao je on.

Situacija je sada takva da se dozovemo pameti, istakao je on.

Prema njegovim rečima, sada sve zavisi od poštovanja mera, jer vakcinacija se nastavlja.

„Ako se mere ne poštuju porast će biti brži, ali će kraće trajati. Moramo računati da ćemo narednih nedelja, a to će trajati osam i više nedelja, imati rast brojeva“, objasnio je epidemiolog.

Upitan da li je prebrzo stigao četvrti talas, Kon odgovara da je reč o prirodnom procesu, koji zavisi od broja imunih i samog virusa.

„Virus se promenio, postao je više prenosiv. S druge strane, nismo došli do kolektivnog imuniteta i zato se ovo dešava“, istakao je on.

„Bilo bi dobro da u letnjem periodu prođemo sa što manjim porastom novozaraženih da bi mirniji bio početak septembra“, rekao je još Kon, ali i naglasio da je još rano sa sigurnošću govoriti. „Ali već se naslućuje da se to dešava“, dodao je on.

Komentarišući činjenicu da je u Srbiju došao veliki broj državljana Indije, Kon kaže da ga to ne brine sve dok se poštuju sve epidemiološke mere. Oni se, kako kaže, nalaze u svojevrsnom karantinu.

Kon je izjavio da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj Indijca koji je zaražen korona virusom.

Na pitanje šta bi se dogodilo da se otkrije neki Indijac koji je zaražen, Kon kaže da postoji procedura. „Kao kućna izolacija, ako ima blagu kliničku sliku, biće u izolaciji u hotelu“, kazao je on.

Takođe, ističe da za sada nema potrebe da se menjaju postojeće epidemiološke mere već da je dovoljno da se one poštuju, odnosno da se ne zatvaraju oči kada se one krše.

Izvor: Danas

Reklame