Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je delta soj koronavirusa postao dominantan u svetu, i da ukoliko želimo da ga dočekamo spremni, što više građana mora da se vakciniše i da vakcinisanje mlade populacije glavni zadatak u narednom periodu. „Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama“, istakao je on.

Inače, broj zaraženih virusom korona se smanjuje, mere su popuštene, ljudi su se opustili, a tokom leta najavljeno je održavanje više festivala. Kon, međutim, upozorava na mogućnost porasta broja obolelih od jeseni i na dolazak novog soja virusa korona.

„Jasno je da ovo nema šanse da stane sa ovakvom vakcinisanošću. Nema šanse ni da stane sa ovakvom opuštenošću“, poručio je Kon i dodao da sa takvom situacijom mi dočekujemo novi soj koji je u zemljama gde je visoka stopa vakcinisanosti (Izrael, Velika Britanija) „počeo da pravi ozbiljne probleme“.

„Moramo da se dozovemo pameti i da shvatimo da mladi imaju odnos prema imunizaciji koji je potpuno drugačiji u odnosu na onaj koji imaju stariji, i da mladi preko interneta upijaju antivakcinalne poruke“, rekao je on.

Napominje da mlada populacija ima stav „kao da je gotovo svem a nije gotovo ništa“.

On misli da ne može da nam se ponovo desi siutuacija da imamo po pet ili šest hiljada zaraženih dnevno.

„Mi možemo da kažemo da imamo mirnu situaciju, koju ćemo imati tokom leta, ali, sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će i pre jeseni početi porast zaraženih, ali ne očekujem da će to biti značajno. To je nemoguće, i to bi značilo da se pojavio potpuno novi virus“, podvukao je Kon.

Komentarišući izjavu Šeklera o mogućih 4.000 zaraženih na dnevnom nivou, Kon kaže da je ta brojka „pojačana“, ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

On kaže da se virus od početka do sada promenio , kao i da sada imamo potpuno novu zaraznost, gde prosečan zaraženi zaražava pet osoba i više, dok je na početku epidemije taj broj bio tri, kao i da to govori da moramo da vakcinišemo što više građana.

Govoreći o delta soju koronavirusa on kaže da je postao dominantan.

„Mi moramo da shvatimo da se ovaj virus menja i da dobija nove sojeve i da će on i dalje da se prilagođava. Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama! Ne govorimo više o jeseni, već o talasima, i koliki će oni biti. A vakcina nas štiti i od delta soja. A onda postaje nejasno naše ponašanje“, rekao je naš sagovornik i istakao da će u sledećem periodu vakcinisanje mlade populacije biti glavni zadatak.

Ocenjuje da je vakcinacija stanovništva pitanje nacionalne bezbednosti, kao i da to nije nikakvo preterivanje.

Izvor: N1

Reklame