Reklame

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom. Ako je takva obaveznost protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan. Obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama kao što je ova trenutno, kaže u razgovoru za Danas epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, pre svega zdravstvene radnike.

On napominje da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svetu.

– Radi se o etičkim principima i moralnosti onih koji su u stanju da svojim poslom iz nehata zaraze ljude, odnosno pitanjem da li je to dozvoljeno – napominje dr Kon.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, sagovornik Danasa kaže da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Kako napominje, sa porastom broja zaraženih mora se razmišljati i o novim merama s tim da te mere ne mogu biti kao pre godinu dana, u vidu zaključavanja, u situaciji kada su dostupne vakcine, već da se one moraju odnositi pre svega na povećanje broja vakcinisanih.

Ceo razgovor sa dr Konom, koji je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, i eventualnim novim merama, biće objavljen u sutrašnjem broju Danasa.

Da podsetimo, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je danas za RTS da je već počelo punjenje bolnica, kao i da će se povećavati broj novozaraženih. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, ukazuje Kon.

Izvor: Danas