Reklame

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Predrag Kon izjavio je da nije zadovoljan dužinom trajanja epidemioloških mera koje su danas usvojene, jer se medicinski deo Kriznog štaba zalagao da one minimalno traju 14 dana.

„Istina su brojke i istina je da to dalje raste i istina je da je situacija gora nego u novembru“, ocenio je Kon.

Krizni štab usvojio je danas niz mera kojim je od sutra do ponedeljka dozvoljen rad samo prodavnicama, apotekama, pumpama…

„Jasno je da za pet dana nećemo moći imati neke rezultate koji će biti vidljivi. To je jedini razlog. S druge strane, ne možemo da ne prihvatimo rešenje koje jeste kompromis“, rekao je Kon za RTS.

On je istakao da su danas usvojene mere one za koje se zalagao medicinski deo Kriznog štaba i dodao da ne znači da njihovo trajanje neće biti produženo.

Ocenio je da je rezultat dosadašnje primene tih mere za vikend bio ublažavanje broja novozaraženih.

Kon je naveo da je na današnjoj sednici Kriznog štaba predložio primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na organizatore i posetioce ilegalnih žurki, koji bi, izmedju ostalog, mogli biti kažnjeni i obavljanjem društveno-korisnog rada.

„Nama su jako potrebni snažni mladi ljudi koji mogu da pomognu u okviru kovid-bolnica“, naglasio je Kon.

Naveo je trenutno hospitalizovano oko 6.000 zaraženih i da je ogroman pritisak na intenzivne nege jer je veliki broj zbrinutih građana na kiseoničkoj potpori.

Kon je naglasio je jedini izlaz iz trenutne situacije masovna vakcinacija.

Govoreći o vakcini „Astrazeneka“ i spekulacijama da izaziva ozbiljne nuspojave, zbog čega je njena upotrebna prekinuta u nekim zemljama, Kon je istakao da građani nemaju razloga za zabrinutost.

On je pozvao Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) da to objasni građanima.

Izvor: Beta, RTS , Insajder