Reklame

Član kriznog štaba za borbu protiv virusa korone doktor Predrag Kon rekao je za TV Pink da se nalazimo u nedelji u kojoj očekujemo efekat mera koje su uvedene, ali i onih od ranije i upozorio da slede novi izazovi, slave, Božić i Nova godina, za čiji doček se unapred već prodaju aranžmani.

„U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih“, rekao je Kon.

On je istakao da je pritisak na bolnice i prijem i dalje veoma veliki, skoro 1. 000 hospitalizacija dnevno i dodao da je bolnica u Batajnici došla u bitnom trenutku.

„U ovom trenutku sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta i ni jedan jedini pacijent se ne ostavlja bez nege“, rekao je Kon.

On je objasnio da ne možemo imati odjednom tolike količine vakcina kako bi se svi vakcinisali, i dodao da će se taj proces dešavati minimum godinu dana.

„Zbog toga su bitni planovi vakcinacije, prioriteti i uključivanje svim institucija koje potvrđuju bezbednost“, rekao je Kon.

U svim situacijama kada neko proizvodi nešto što je korisno, uvek se nađe neko ko pravi lažne kopije i pokušavaju da dođu do „lakog“ novca, upozorio je on i ocenio da je bitno da se o tome govori, kako bi ljudi bili obavešteni da ne nasedaju.

Govoreći o merama pred predsojeće praznike, on je rekao da sve zavisi od rezultata, ali „moramo na neki način odvratiti veliki upliv naših građana, kao što je bilo pred Uskrs“, jer svuda u Evropi je korona prisutna.

Izvor: Danas