Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Predrag Kon izjavio je danas da na sutrašnjoj sednici neće biti doneta odluka o popuštanju mera, ocenivši da je epidemiološka situacija bolja, ali i dalje nepovoljna.

On je za TV Prva rekao da smatra da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba neće biti odluke o dodatnom ublažavanju mera, iako za predstojeće praznike neće biti ni zatezanja mera, već samo strogo pridržavanje postojećih.

Na pitanje hoće li epidemiološke mere biti popuštene, Kon je izneo svoje lično mišljenje da mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene i kratko rekao: „Sutra, ne“, navodi se na portalu Prva.rs.

Kon je naveo da smatra da ne treba uvoditi nove mere, već da je potrebno poštovati one koje su na snazi i istakao da smo još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici. On je ukazao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer su bolnice pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru.

Ukazao je da Srbija ima porast obuhvata vakcinacijom i pad novoobolelih, da je zaista u samom vrhu kada je reč o vakcinaciji, a to znači da se ubrzano povećava kolektivni imunitet. Kon je naglasio da nije ista situacija u svim delovima Srbije i naveo da je u Beogradu stanje bolje, a da je u pojedinim delovima zemlje i dalje u porastu broj obolelih, navodeći kao primer Rašku oblast.

Na pitanje da li je realno da na leto Srbija stekne kolektivni imunitet, Kon je odgovorio da je to realno i da je to cilj.

U Srbiji su juče testirana 12.482 uzoraka, od čega je 2.064 pozitivno na koronavirus. Od posledica infekcije preminulo je 35 obolelih.

Izvor: FoNet, Insajder

Reklame