Reklame

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će sutra na sednici Kriznog štaba biti produženja postojećih mera i da će biti uvedene nove mere na granicama. Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine i da zato mora da se razmišlja o ograničenju kretanja.

Kon je Televiziju Prva rekao da će od sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti produženja ovih mera koje već postoje i eventualno dodavanje novih.

„S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama – hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno“, rekao je on.

Kako je naveo, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine.

„Zato čovek mora da razmišlja o ograničenju kretanja“, rekao je Kon.

Naveo je da su se u martu videli efekti vanrednog stanja.

„Jasno je nama da je to najefektivnija mera. Da li ćemo pribeći tome, to zavisi, mi insistiramo da se sve mere poštuju, kao što je zabrana okupljanaja više od pet osoba“, rekao je on.

Dodao je da je već govorio na kriznom štabu da takva odluka mora biti odluka čitavog tela, te da je to suština.

„Medicinski deo kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako do toga ne dođe onda država mora da insistira na merama da se to sprovede“, naveo je on.

Ponovoio je da država mora da razreši taj problem, jer se pri ograničenju kretanja govori o kršenju ljudskih prava.

Dodao je da odgovorni za mere traže balans, ali da očigledno nisu našli dovoljno načina da ubede ljude da razmišljaju drugačije.

„Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se život vodi – u jednom je ratno stnje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći“, kazao je on.

Napomenuo je da je rasprodaja za Crni petak pokazala kolika je potreba ljudi da pobegnu od svega, opuste se i priušte sebi nešto.

Rekao je da brojevi zaraženih na dnevnom nivou opadaju prethodnih dana, ali da je još više prijema, nego otpusta iz bolnica i da je Srbija na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema.

„Mora da se razume da kada zdravstveni sistem kolabira tada raste smrtnost. Mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će vrlo temeljno kasnije da se analizira“, objasnio je on.

Nadam se da ćemo zaustaviti virus u prvoj polovini godine

Govoreći o dolasku vakcine protiv kovida19, Kon je rekao da je prioritizacija jako dobra, te da kad vakcinacija ne ide po grupama brzo, potrebno je pustiti i ostale da se vakcinišu.

„To je jeako ozbiljan posao, napraviit plan imunizacije“, rekao je on.

On je najavio da će Srbija tokom sledeće godine izaći iz epidemije.

„Sa tom vakcinom će biti lakše, ali i bez te vakcine ćemo izaći iz ovog problema. Ono što je jako bitno, da vakcinom što je moguće više podignemo kolektivni imunitet, jer je to najvažnije“, rekao je on.

Nije precizirao da li će to biti u toku prve polovine godine ili kasnije, te da ćemo morati da nosimo maske i dalje.

Izvor: B92, Insajder